"Det är en otroligt spänd och farlig situation"

avTT

Foto: Flore Gastal/Privat
Ellen Birath bor i Paris och jobbar som sångerska. Hennes band har nu ställt in sin spelning på grund av demonstrationerna i staden under lördagen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Anna Carlstedt befinner sig nära demonstrationerna i Paris. Arkivbild.

Tårgasen ligger tung över Paris gator och situationen är fortsatt spänd när tiotusentals fransmän demonstrerar i huvudstaden. Svenska Anna Carlstedt säger till TT att hon håller sig inomhus.

– Det är sådant väder att tårgasen sprider sig. Även om man håller sig borta från oroligheterna blir man påverkad.

Anna Carlstedt är forskare och har tidigare varit ordförande för Röda Korset och regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon befinner sig på besök i Paris, men har bott i staden i perioder i 30 år.

– Jag räknar Paris som min andra hemstad, men i dag stannar jag inne. Det är en otroligt spänd och farlig situation där ute så det känns bara dumt att ge sig in i. Man får även som en allergisk reaktion av tårgasen och utanför fönstret hör jag helikoptrar, polisbilar och ljudet av demonstranterna, säger hon.

Ställt in konsert

Ellen Birath från Lund bor i Montmartre i Paris och jobbar som sångerska. Under lördagen har hennes band ställt in sin planerade konsert på grund av demonstrationerna.

– Det var många barnfamiljer som hade bokat biljetter och vi kom överens om att det kändes tryggare att göra konserten en annan dag. Många vågar inte ge sig ut just nu, säger hon.

Förra helgen åkte Ellen Birath på turné, men när flera vägar blockerades av demonstranter fick bandet svårigheter att hinna i tid till spelningarna.

– Det var nära att vi inte kom fram och kunde spela på kvällen. Resan mellan Avignon och Tours ska ta fyra timmar, men tog tolv eftersom vi bara kunde ta småvägar. Samtidigt förstår jag att de demonstrerar, även om jag inte håller med om att våld är en bra metod, säger hon.

"Tänder på bilar"

Gula västarna (Gilets jaunes) är i grunden ett initiativ som bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Enligt undersökningar som gjorts de senaste veckorna stöttar upp emot 70 procent av den franska befolkningen initiativet, men fördömer våldet.

– Det finns människor som ansluter sig utan att kunna redogöra för vilken agenda de har. Det drar till sig människor som tänder på bilar, förstör affärer och kastar gatsten. I kvarteren runt Bastiljen där jag bor har butikerna spikat för sina fönster med bräder. Det här är ju en lördag i december och Paris lever på sin turism. Stora delar av transportsystemet ligger också nere, säger Anna Carlstedt.

Allvarlig situation

Ellen Birath upplever att många fransmän som i början kallade demonstranterna nedsättande ord nu har börjat inse allvaret i situationen.

– Jag tror att det har börjat vända nu och bli mer nyanserat i medierna. I början kallades de bara för bönder och idioter, vilket gjorde att det eskalerade när de inte blev tagna på allvar. Det håller nästan på att bli någon form av klasskrig. Det här är en grupp som känner sig oerhört underrepresenterad och att de inte fått lov att synas på ett ordentligt sätt, säger hon.

Anna Carlstedt säger att det är svårt att veta vad demonstrationerna kommer att leda till.

– Det är en kris helt enkelt. Franska medier skriver att skulle något gå riktigt snett i dag, att någon skulle dö, då är man orolig att hela Frankrike kommer explodera, för att det är så spänt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Paris