Vem får jobbet som Trumps nye stabschef?

avTT

1 av 5 | Foto: Paul Sancya/AP/TT
USA:s president Donald Trump lyssnar på sin tidigare kampanjchef Corey Lewandowski vid ett politiskt massmöte i Michigan i april i år.

Blir det en tidigare guvernör, en handelsexpert eller möjligen en lojal vapendragare från kampanjorganisationen?

– En massa människor vill ha jobbet, säger USA:s president Donald Trump om platsen som stabschef i Vita huset.

Nuvarande stabschef John Kelly lämnar sin post vid årsskiftet – och därför brådskar det med att hitta hans efterträdare. Kretsen av presumtiva kandidater har dock krympt den senaste veckan.

Först meddelades att vicepresident Mike Pences stabschef Nick Ayers – som i medier har framhållits som favorit – inte flyttar över till Trump utan återvänder hem till Georgia. Och i onsdags stod det klart att det inte heller blir representanthusledamoten Mike Meadows, som leder den ärkekonservativa arbetsgruppen House Freedom Caucus, som får det åtråvärda jobbet.

"Presidenten har sagt till honom att vi behöver honom i kongressen, så han kan fortsätta med det fantastiska arbete han gör där", skriver pressekreterare Sarah Sanders i ett uttalande.

Den 3 januari tar Demokraterna över majoriteten i representanthuset, då lär Trump mer än någonsin behöva lojala vänner i kammaren.

Ingen brådska?

Under fredagen ska presidenten luncha med sin tidigare biträdande kampanjchef David Bossie samt den förre kampanjchefen Corey Lewandowski, skriver webbtidningen Politico. Lewandowski blev känd för allmänheten när han i mars valåret 2016 greps av polis anklagad för ringa misshandel av en journalist – en händelse som dock inte ledde till åtal. Några månader sedan sparkades han av Trump, men de har behållit kontakten.

Men fler personer är under övervägande, enligt amerikanska medier. Bland dem finns New Jerseys förre guvernör Chris Christie, USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer, finansminister Steven Mnuchin samt Vita husets budgetchef Mick Mulvaney. Både Mnuchin och Mulvaney ska dock ha sagt att de inte är intresserade, enligt Politico.

Själv sade Trump i torsdags att det är fem personer som för närvarande intervjuas för posten..

– Utmärkta personer. Riktigt bra.

Trots att klockan tickar mot det nya året signalerade Trump tidigare vid en träff med kongressens demokratiska ledare att han inte har bråttom.

– Vi har ingen brådska. Under den närmaste veckan – kanske två veckorna, kanske mindre – kommer vi att offentliggöra vem det blir, sade presidenten.

Hantera ilska

Posten som stabschef beskrivs ibland som den högsta som kan nås i Vita huset utan att ställa upp i ett val. Stabschefen är både rådgivare och arbetsledare och i allra flesta fall den som står mellan presidenten och övriga medarbetare. I Trumps fall ingår stabschefen i regeringen, men tillsättningen kräver inget godkännande av senaten.

Reince Priebus, Trumps förste stabschef som avgick i juli 2017, har i boken "The Gatekeepers" beskrivit jobbet som att "rida den starkaste och vildaste hästen". Men det är kanske inte så konstigt – Priebus tvingades hantera såväl presidentens ilska över rapporteringen om publiksiffrorna vid hans installation samt upprördheten över att dåvarande justitieminister Jeff Sessions klev åt sidan i Rysslandsutredningen.

Även Kelly har haft det turbulent under sina 17 månader, han ska bland annat ha bråkat med USA:s första dam Melania Trump och den nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton, enligt medierapporter.

ARTIKELN HANDLAR OM