Ägaren: Inget fel på knakande höghus

avTT

Foto: SAEED KHAN
Opal Tower i Olympiska byn i Sydney. En tredjedel av lägenheterna står nu tomma efter att boende hört ljudliga knak i byggnaden under julafton.

Fotografier har dykt upp som visar sprickor och sönderfallande innerväggar i höghuset Opal Tower i Sydney. Men entreprenören bakom bygget skyller på byggbolaget och sensationslystna medier, medan hyresgästerna meddelats att de inte får återvända på uppemot tio dagar.

Sent under julaftonskvällen tvingades 3 000 personer i och runt det nybyggda Opal Tower i Sydney evakueras, efter att boende i huset hört ljudligt brak i byggnaden och sett en spricka i väggarna på tionde våningen. Inkallade ingenjörer bedömde därefter att huset rört sig upp till två millimeter.

Fotografier inifrån huset visar en innervägg som trasats sönder och boende berättar om en lång spricka. Entreprenören som beställde bygget säger i ett skriftligt uttalande, som citeras av australiska medier, att huset fortfarande är av "hög kvalitet" och att mediernas rapportering om evakueringen är sensationslysten.

Tio dagar

Samtidigt har ägarna till de lägenheter som fortfarande är evakuerade, ungefär en tredjedel av alla lägenheter i huset, fått ett mejl där de av säkerhetsskäl förbjuds att gå in i sina lägenheter, skriver The Guardian. Enligt mejlet skulle ett fel i byggnaden ha uppstått från marknivå upp till 35:e våningen.

Enligt Sydney Morning Herald får ingen hyresgäst flytta tillbaka på uppemot tio dagar.

"Byggnaden är strukturellt säker och den temporära utflyttningen är en säkerhetsåtgärd för att tillåta tekniker att jobba dygnet runt med att noggrant utreda och avhjälpa platsen så snabbt som möjligt", skriver byggaren Icon i ett uttalande.

Byggt i tidigare träsk

Enligt uppgifter i australiska medier är huset byggt i ett gammalt träsk. En expert säger till tidningen att det är svårt att tänka sig att det är något i själva byggnaden som är fel, utan att det troligare handlar om hur huset står och att något skett under huset.

De lokala myndigheterna har begärt att en utredning klargör hur väl byggnaden håller ihop.