Mordet på hemlöse Gica

16-åring frias från mord på Gica – döms för grov misshandel

Domaren kritiserar utredningen

Av: 

Adam Westin

NYHETER

I dag föll domen i fallet med hemlöse Gica i Huskvarna.

Tonåringarna orsakade inte Gicas död, enligt tingsrättens dom.

Den åtalade 16-åringen döms för grov misshandel och ofredande – till sluten ungdomsvård i fem månader.

Den hemlöse EU-migranten Gheorghe ”Gica” Hortolomei-Lupuska, 48, trakasserades av ett ungdomsgäng i Huskvarna i flera års tid, enligt åklagare.

Vid 05-tiden den 8 augusti hittades Gica död i en park av två män som skulle fiska i en å.

Under kvällen innan misstänktes två pojkar, 16 respektive 14 år, ha sparkat och slagit Gica med tillhyggen så svårt att han dog.

16-åring frias från mord

16-åringen åtalades för i första hand mord. Men Jönköpings tingsrätt friar pojken för mord, vållande till annans död och synnerligen grov misshandel.

Istället döms 16-åringen för grov misshandel och ofredande, till fem månaders sluten ungdomsvård. Rätten var enig.

– Det som varit avgörande för utgången i den delen har varit att det finns en del brister i utredningen. Det har särskilt framkommit när rättsläkaren hördes i rätten, att direkt samma morgon när man träffade den döde personen var det ingen rättsläkare som kallades till platsen, säger Tord Edlund, domare i målet, på en pressträff.

Hade rättsläkare varit på plats tidigare hade man säkrare kunnat veta när Gica dog – och vad som orsakade hans död, enligt rätten. Nu kan man inte utesluta alternativa händelseförlopp.

Rättsläkare om dödsorsaken

Enligt utlåtandet hade Gica ett flertal skador som troligen uppkommit genom hårda knytnävsslag, sparkar och slag med tillhygge. Dödsorsaken var slitskador på levern med inre förblödning.

”Förmodat kroniskt alkohol- missbruk med åtföljande leversjukdom (skrumplever) kan möjligen ha varit av bidragande betydelse för att skadan på levern blivit så allvarlig och lett till förblödning” skriver rättsläkarna.

Båda tonårspojkarna har deltagit i misshandeln men ingen av dem har gjort sig skyldig till mord, enligt rätten. Av denna anledning har tingsrätten inte dömt ut något skadestånd till Gicas anhöriga.

14-åringen är inte straffmyndig och han har därför inte åtalats. Däremot har en bevistalan, en process som avgör skuldfrågan men där inget straff döms ut, hållits mot pojken.

Kastade äpplen på Gica

Enligt utredningen kastades såväl äpplen som urin från en burk på Gica, där han lagt sig på en bänk för att sova.

16-åringen döms för ofredande eftersom han i ett tidigare skede under kvällen kastat äpplen på eller mot mannen. Filmer på Snapchat utgör en del av bevisningen.

Däremot har tingsrätten inte funnit det styrkt att urin träffat Gica – alternativt har han inte varit medveten om händelsen. Därför frias 16-åringen från ofredande i denna del.

Uppvisade särskild hänsynslöshet

Enligt domen har 14- och 16-åringen agerat i samförstånd. De har utdelat slag och sparkar mot Gica, och använt tillhyggena livboj, en träskylt och vägkon.

– De har uppvisat en särskild hänsynslöshet, säger domaren Tord Edlund på pressträffen.

Båda pojkarna har nekat såväl till mord som synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

I förhör har 16-åringen sagt:

– Det var inte meningen att någon skulle bli skadad. Inte att någon ska fucking dö heller. Det är så jävla overkligt att det finns inte, har den åtalade 16-åringen sagt i förhör.

”Varför dödade de min far?”

Aftonbladet har tidigare träffat mördade Gicas familj i Rumänien. När sonen Sorin fick höra vad som hänt hans pappa sade han:

– Trodde de att han hade pengar? Att han var rik? Jag förstår inte. Varför dödade de min far?

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

”Nu får jag aldrig lära känna min pappa”

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på hemlöse Gica

Huskvarna

Mord

Hemlösa

EU-migranter

Våldsbrott

AB Voice