Tre Aftonbladet-fotografer nominerade till Årets bild

1 av 3 | Foto: JONAS ENG
Anna Tärnhuvud, fotograf.
NYHETER

Tre Aftonbladet-fotografer har nominerats till Årets bild.

Andreas Bardell, Stefan Jerrevång och Anna Tärnhuvud är de tre fotograferna som kan kamma hem 2018 års priser.

– Jag är jätteglad, överraskad och stolt, säger Anna Tärnhuvud.

Tävlingen Årets bild arrangeras av Pressfotografernas Klubb (PFK) och har delats ut sedan 1942.

I år har 24 fotografer nominerats, varav tre arbetar för Aftonbladet; Andreas Bardell, Stefan Jerrevång och Anna Tärnhuvud.

– Jag är jätteglad, överraskad och stolt. Jag visste inte detta. Jag såg det nu när du ringde, säger en glad Anna Tärnhuvud som senast förra året kammade hem andra pris i kategorin Årets multimedia samt vunnit i tre kategorier år 2014.

Även Andreas Bardell, nominerad för sjätte året, och tidigare vinnare i kategorin Svenskt bildreportage, säger att nomineringen känns jättekul.

– 2017 var ett väldigt starkt år nyhetsmässigt. Så det är klart att man känner en stolthet över att ens arbete uppmärksammas.

Bedömde 3 549 bilder

Totalt hade juryn hade 3 549 bilder och multimediabidrag från 205 fotografer att ta ställning till i sitt val av de 24 fotograferna.

Göran Stenberg, ordförande i PFK:s arrangörsbolag Årets Bild Sverige AB, skriver i pressmeddelandet att man i år slår rekord.

– Det intressanta är att åtta av de 24 nominerade är kvinnor – ett välkommet rekord. Och utan att föregripa någonting, kommer det rekordet att växa vid prisutdelningen.

Storslam för Aftonbladet i fjol

Först på prisutdelningen i Uppsala den 3 mars kommer fotograferna att får reda på med vilka bilder, reportage eller bildspel som de har nominerats för i de olika bildklasserna.

Förra årets storvinnare med sju förstapriser – bland dem årets fotograf – blev Aftonbladet-fotografen Magnus Wennman.

– Jag är jättetacksam över alla priserna, och att bilderna uppmärksammas och får en skjuts, sa han efter 2017 års prisutdelning.

ARTIKELN HANDLAR OM