Säljer Bingolotto för 100 miljoner

NYHETER

Loket är kritisk till Gert Eklunds försäljning

1 av 2 | Foto: JOHAN FRÄMST/ PRESSENS BILD
StorvinnareN Gert Eklund är lite vemodig över att sälja sitt program som han startade i lokal-kabelkanalen Kållevisionen i Göteborg. - Bingolotto är min baby, säger han.

Gert Eklund har sålt sitt livsverk Bingolotto till Holland.

För drygt hundra miljoner kronor.

- Jag beklagar att en så fin svensk företeelse inte förblir svensk, säger förre programledaren Leif "Loket" Olsson.

Nya ägaren är det holländska lotteri- och mediebolaget Novamedia som har motsvarande program i Holland. Sammanslagningen med Bingolotto gör dem till ett av Europas största lotteribolag.

Bingolotto ägdes tidigare av Gert Eklunds bolag IGS, Interactive Gaming Systems, som är placerat i Holland.

Affären genomfördes i helgen och under gårdagen informerades de cirka 80 anställda.

- Bingolotto är min baby, det är en stor sak för mig att släppa det här. Men jag kände att det var rätt ögonblick nu, säger en något vemodig Gert Eklund.

Nio miljarder till idrotten

I dag spelar nästan två miljoner svenskar bingolotto varje lördag. 40 procent av förtjänsten på varje såld lott går till någon lokal idrottsförening.

Och så kommer det att förbli. Det var ett av Eklunds villkor för en försäljning. Hittills har svenskt idrottsliv fått in mer än nio miljarder kronor genom att sälja bingolotter.

- Det är självklart att pengarna även i fortsättningen ska gå till föreningslivet och inte fastna i centrala system. Jag vet hur tufft det är för dem att få pengarna att räcka till.

Även Novamedia låter sina överskott gå till välgörande ändamål eller stöd till föreningar. De nya ägarna har inga planer på att förändra programmets inriktning.

- Det finns ingen anledning att ändra på något så framgångsrikt som Bingolotto. Däremot tror jag att det kommer att bli ett utbyte av idéer, vi har mycket att lära av varandra, säger Eva Struving, koordinator på Novamedia.

Loket: Det är för populistiskt

En som är kritisk till försäljningen är Leif "Loket" Olsson. Han tycker att Bingolotto har blivit populistiskt.

- Jag tycker det är synd att det inte är svenskt längre. De har förändrat mysiga Bingolotto till ett mer ungdomsinriktat program som jag inte tror tilltalar pensionärer.

Gert Eklund kommer att fortsätta som konsult åt Bingolotto under minst ett par år.

En som kommer att sakna honom i det dagliga arbetet är Lasse Kronér. När tittarsiffrorna började svikta för ett par år sedan värvades han som ny programledare av Eklund.

- Man kommer nog inte att märka någon skillnad i rutan. Det vore korkat att ändra på något som går så bra, säger han.

Spelet startade i lokal-tv

Fatima Johansson