Maria Curman får sparken

NYHETER

Aftonbladets avslöjande om aktier i MTG fällde SVT-chefen

Krisen på Sveriges Television blir allt djupare.

I dag avskedas SVT:s vd Maria Curman med omedelbar verkan.

Hon gör det efter Aftonbladets avslöjande om att hon under lång tid ägt 600 aktier i det konkurrerande mediabolaget MTG.

- Jag har en aktieportfölj som förvaltas av en aktieförvaltare. Jag borde haft bättre kontroll på mitt innehav, säger Maria Curman till SVT.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Maria Curman.

Enligt styrelseordföranden Allan Larsson har styrelsen inte längre förtroende för Maria Curman och hon får därför omedelbart lämna sitt uppdrag.

Anledningen uppges vara att Curman under lång tid ägt 600 aktier i det konkurrerande mediabolaget MTG, som bland annat driver kanalerna TV 3 och TV 8. Bolaget ägs av Jan Stenbeck.

Curman sålde aktierna på torsdagen, efter avslöjandet om programchefen Thomas Nilssons optioner i TV 4.

Med anledning av Curmans aktieinnehav kallade Allan Larsson till ett extra styrelsemöte natten till fredagen.

Och på morgonen meddelades att Curman fått sparken.

Därmed fortsätter SVT:s chefskris.

Lars Weiss avsade sig vd-posten redan innan han tillträtt. Och i slutet av förra året fick nye programdirektören Mikael Olsson sparken efter avslöjanden om skatteskulder.

Samtidigt brottas SVT med sjunkande tittarsiffror och före detta vd:s Maria Curman har kritiserats hårt för den omdiskuterade kanalförändringen.I morse satte hon sig ned i tv-soffan hos Sveriges television.

- I efterhand kan jag konstatera att det kanske vore bra om jag hade informerat styrelsen om mitt aktieinnehav i MTG, säger Maria Curman till SVT.

Ända sedan Maria Curman tillträdde posten som SVT:s vd, i januari 2000, har det stormat kring hennes person. Maria Curman en chef att älska eller hata, har det hetat.

- Det har varit en tuff period och självklart har jag begått misstag, säger Curman själv.

Kontaktade aktieförvaltaren

Hon säger att hon kontaktade sin aktieförvaltare efter avslöjandet om programchefen Thomas Nilssons stora optionsägande i TV 4. Att hon hade "en aning om" att hon hade 600 MTG-aktier. Hon uppmanade sin aktieförvaltare att sälja aktierna.

vid ett samtal med Aftonbladet i går kväll gav hon en helt annan version. Hon förnekade att hon ägde några aktier i MTG.

- De är sålda, sade hon.

Samtidigt påstår Curman att hon inte haft någon kontroll över sitt aktieinnehav.

- Jag sköter själv inte min aktieportfölj och handhar inte med några aktier aktivt själv. Det gör min aktieförvaltare.

Hon säger också att hon aldrig talat med styrelsen om sin privata ekonomi. Detta trots att de privatekonomiska snedstegen sänkt flera SVT-chefer tidigare.

- Jag har inte vid någon tidpunkt talat med styrelsen om detta I efterhand kan man konstatera att det kanske vore bra om jag hade gjort det.

- Men det har inte funnits någon policy kring detta för höga chefer, säger Curman till SVT.

Maria Curman är övertygad om att den senaste tidens chefsskandaler inte påverkar Sveriges television och tittarnas förtroende för kanalen.

- Sveriges television som företag är ett mycket starkt företag som klarar det här. Jag tror inte tittarna avstår från att titta på våra bra program, säger hon.

3,3 miljoner i fallskärm

Formellt avgår Maria Curman som vd för SVT på måndag. Samtidigt utlöses en fallskärm på två årslöner. Med en månadslön på 140 000 kronor innebär detta att Maria Curman kan dra sig undan SVT med drygt 3,3 miljoner kronor på privatkontot.

SVT:s styrelse ska nu diskutera detaljerna kring avskedet av Maria Curman. Det sker vid ett extra styrelsemöte på måndag.

Även kulturminister Marita Ulvskog kommenterade i morse i radions P1 uppsägningen av Curman.

- Man kan inte spela i Hammarby och ha aktier i Djurgården, förklarade kulturministern.

Maria Curman själv vill inte tala om sin framtid. Inte i dag.

- Nu vill jag åka hem, säger Curman till SVT.

Andreas Alfredsson, Claes Thunblad