Finansministern inte oroad av kronfallet

Publicerad:
Uppdaterad:

Dollarn nära passera 11 kronor i dag

LUXEMBURG

Den rekordsvaga kronan oroar inte finansminister Bosse Ringholm.

Han anser att det finns viktigare problem än att svenskar inte har råd att åka utomlands på semester.

- Jag tror inte att det är Sveriges största samhällsproblem just nu, sade Ringholm, efter EU:s finansministermöte i Luxemburg.

En dollar kostade på tisdagskvällen 10.83 kronor. Tidigare under dagen var dock kursen bara några ören från att överstiga historiska elva kronor.

Ringholm vill inte ge några råd till de som inte längre kan kosta på sig att ta semester utomlands. Han påpekar att människor de senaste åren fått en reallöneökning på tre till fyra procent, som de kan lägga på sin semester om de vill.

- Folk får själva bestämma om de ska åka till Dalarna, Jämtland, Skåne eller utomlands för sina pengar, säger Ringholm.

Han anser att det i Sverige finns viktigare rättviseproblem för honom att fokusera på.

Bra för exporten

Ringholm konstaterar att den dåliga växelkursen i alla fall är bra för exportföretagen.

Finansministern förväntar sig att kronan på sikt vänder uppåt igen och fortsätter att påpeka att den svenska ekonomin är stark med låg inflation, stark tillväxt och stabila statsfinanser. Han anser att kronfallet är "motsägelsefullt" och har ingen närmare förklaring till varför det sker.

Även euron har fallit kraftigt mot dollarn den senaste tiden. Det anses allmänt ha bidragit till den svaga kronan.

Euron nådde under tisdagen den lägsta växelkursen på sex månader gentemot dollarn. Euroländernas finansministrar försökte efter sitt möte i Luxemburg ta ned betydelsen av att deras valuta fortsätter att falla.

Inflationsrisk bekymrar

Belgiens finansminister Didier Reynders, för närvarande ordförande för den så kallade eurogruppen, förklarade att man är mer bekymrad över inflationsrisken än för växelkursen.

De höga oljepriserna riskerar både att hämma ekonomins tillväxt och sätta fart på inflationen. Reynders uppmanade till en "god dialog" med de oljeproducerande länderna och förespråkade ett pris på mellan 22 och 28 dollar per fat.

Finansministrarna konstaterade också att den nedåtgående amerikanska ekonomin gör en "hårdare landning", än vad man tidigare trott.

Trots den försämrade utvecklingen i USA och de höga oljepriserna, så står EU-kommissionen fast vid sin prognos från april om en tillväxt på 2,8 procent för euroområdet.

Peter Wallberg/TT

Publicerad: