Så säger kvinnorna om drevet mot Malmros

Anställd på Sveriges Radio: ”Fy fan vilken sjuk sadistpsykopat!”

Ett påstående räckte för att starta ett drev mot regissören Ulf Malmros – utan att de som deltog hade en aning om vad som var sant.

200 sekunders programledare Robert Aschberg ringde upp kvinnorna som kommenterat.

Läs deras svar här.

Kvinnan som åtalats för förtal mot Ulf Malmros delade sitt inlägg i flera olika Facebook-grupper.

Kommentarsfälten fylldes med stöttande inlägg – men också hat.

Aftonbladets och Viafrees granskande program ”200 sekunder” tog kontakt med åtta av kvinnorna som kommenterat, och som nu ingår i polisens förundersökning.

Manusförfattare: ”Vidriga jävla as, viska mig hans namn så ska jag strypa honom långsamt.”

– Nu tar du det hela ur sitt sammanhang. När man skriver så efter att någon berättar om upplevt sexuellt våld i något som utger sig för att vara en sluten grupp betyder det att man är stöttande. Inte att man är bokstavstrogen eller en komplett galning som sitter med en snara och adressbok. Har du exempelvis hört talas om hur många kvinnor och män som inte anmäler upplevt sexuellt våld eller kräkningar för att de internaliserar skam och skuld eller för att de anser att det inte är lönt? Jag har ärligt talat lust att bli personlig och berätta om min och många andras resor och vad som verkligen varit avgörande i dem men det är överhuvudtaget inte lönt. Du är inte intresserad för fem öre. Du vill bara dreva.

Regissör: ”Fy fan!!! Vilket fucking jälva svin! Så jävla –sjukt! jag blir så jävla arg och äcklad av honom!!”

Hej, jag heter Robert Aschberg och ringer från ett program som heter 200 sekunder.

– Hahaha.

Anställd på Sveriges Radio: ”Fy fan vilken sjuk sadistpsykopat!”

– Jag tycker att det är en sjuk sadistpsykopat som gör så men jag har inte skrivit vem det var.

Maskör: ”Så jävla otäck människa!!!!!! Har jag alltid tyckt. Fy fan.”

– Jag tyckte att hennes historia var så extremt otäck, det var därför jag skrev det. Det var ju mitt i allt som kom upp om allt vad som hänt personer i vår bransch. Jag skrev det för att jag läst hennes historia.

Så det var inget tvivel om vem det var?, frågar Robert Aschberg.

– Nej, det var det inte eftersom hon i princip hade skrivit det har jag för mig. Det var lätt att identifiera.

Men du skriver ”så jävla jävla otäck människa”.

– Ja, jag tyckte väl det då i upprörda känslor tillstånd. Jag har ingen egen erfarenhet av det. Nu när vi pratar om det så ångrar jag att jag skrev det. Men i stundens hetta under MeToo reagerade man som kvinna väldigt starkt.

Anställd på Göteborgs universitet: ”Vilket as. All styrka till dig!”

– Jag vill inte alls prata med dig om detta. Det är något som jag har gjort som privatperson, jag har skrivit något i en Facebookgrupp och det tycker jag får vara privat. Det var säkert ogenomtänkt av mig. Just då kände jag bara med den personen som hade berättat att hon blivit utsatt för någonting i det här sammanhanget.

Vad tänker du om det nu?

– Nu kan jag ångra det naturligtvis. Men jag tycker fortfarande att det är hemskt för alla kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp på olika sätt.

Regissör: ”Fy fan! Vilket svin!”

– Det var någon som hade skrivit om en händelse som hade hänt och det lät väldigt hemskt och jag kommenterade det för den personen men jag visste inte vem det var som hade gjort det. Jag visste inte vem det var men jag tyckte det var svinigt det han hade gjort.

Filmproducent: ”Alla vet att du har rätt. Vad som än händer. Vi står bakom dig.”

Vad var det som hade hänt där för 25 år sedan, vet du det?

– Jag vill inte kommentera det tyvärr. Tack, hej.

Reporter på Ekot: ”Skammen är hans att bära.”

– Om det som den kvinnan skrev var sant så är det ju hans skam och inte hennes.

Du vet ju inte vad som hade hänt?

– Om våldtäkten hade ägt rum är det ju han som ska bära skulden och inte hon. Jag har för mig att han inte var namngiven. Jag hade kanske inte sagt det i ett radioreportage, men i den här gruppen kändes inte det så...

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Publisert:

LÄS VIDARE