Nya Zeelands premiärminister: ”När jag talar blir han namnlös”

Jacinda Ardern svor att aldrig nämna Christchurch-terroristens namn

avAndreas Ekström

Under tisdagen svor Jacinda Ardern, Nya Zeelands premiärminister, att aldrig nämna den misstänkte Christchurch-terroristen Brenton Tarrants namn, det rapporterar BBC.

– Han ville att hans terrorhandlingar skulle leda till mycket, bland annat berömmelse. Det kommer han inte få från mig, sa Jacinda Ardern när hon talade i parlamentet.

Brenton Tarrant misstänks för att ha mördat minst 50 personer och skadat lika många i två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland. Premiärministern Jacinda Ardern har kallat terroristdådet för den värsta terrorattacken i Nya Zeeland historia.

1 av 4 | Foto: TT
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Efter dådet har regeringen i landet beslutat för att skärpa vapenlagarna.
– Inom tio dagar från den här vedervärdiga terrorhandlingen kommer vi att tillkännage reformer som jag tror kommer att göra vårt samhälle säkrare, sa Ardern vid en presskonferens.

Under tisdagen var det sammanträde i det nya zeeländska parlamentet. Premiärministern inledde sitt tal med att säga den arabiska frasen "Al-Salaam Alaikum”, som betyder ungefär, frid vare med dig på svenska. Under sitt framförande talade hon också om vikten av att tänka på de drabbade.

– Jag ber er, tala om de som förlorades i stället den man som tog dem. Han är en terrorist, han är en brottsling, han är en extremist. Och när jag talar, blir han namnlös, säger hon.

Eliasson: ”Låt dem falla i fullständig försummelse”

Även Jan Eliasson, tidigare vice FN-generalsekreterare, numera ordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, anser att man inte ska nämna den misstänkta mördarens namn. 2011 svor han att aldrig nämna Breiviks namn. Under helgen twittrade Eliasson där han skrev att han aldrig tänkte säga Tarrants namn.

– Efter Utöya i Norge 2011, bestämde jag mig för att aldrig nämna namnet på massmördaren. Jag kommer att göra samma sak med terroristen i Nya Zeeland. Som narcissister, vill båda två ha uppmärksamhet och berömmelse. Låt dem falla i fullständig försummelse och kollektiv amnesi. Det är offren som vi ska komma ihåg och hedra, twittrade han i lördags.