Sahlin fick kalla handen av Reinfeldt

Statsministerns svar på oppositions-ledarens invit: Vi står för långt ifrån varandra

Statsminister Fredrik Reinfeldt och s-ledaren Mona Sahlin möttes i het debatt i dag.
Statsminister Fredrik Reinfeldt och s-ledaren Mona Sahlin möttes i het debatt i dag.

Mona Sahlin vill gärna samarbeta med Fredrik Reinfeldt.

Men Fredrik Reinfeldt slog i dag igen dörren för S-ledaren.

– Vi står för långt ifrån varandra.

Om avståndet redan var stort mellan Sveriges båda politiska alternativ blev sprickan i dag avgrundsdjup. På en debatt arrangerad av Svenskt Näringsliv fick Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt frågan om det inte är dags för en ny, långsiktig överenskommelse om skattepolitiken.

Sahlin öppnade för möjligheten. Socialdemokratiska regeringar har gjort upp med borgerliga partier förr. Men från Reinfeldts sida var det blankt nej.

– Vi står för långt ifrån varandra.

”Gärna samarbete – men inte nu”

Men efter debatten fortsatte Mona Sahlin att hålla samarbetsdörren öppen i en lång rad viktiga frågor.

– Som socialdemokratisk partiledare och statsminister skulle jag efter valet vilja träffa överenskommelser med Fredrik Reinfeldt om till exempel energipolitiken, om utrikes- och säkerhetspolitiken. Vi har även bett om det när det gäller skolan. Elever går i skolan i 12 år. Det vore bra om de visste att det var samma betygssystem i 12 år. Och diskussionen om skatterna tycker jag också är rimlig, sa Sahlin till Aftonbladet.

Gärna samarbete, sa Reinfeldt. Men i dagsläget är det inte möjligt.

– Det beror på att i varenda sakfråga vill Sahlin med sitt samarbete föra Sverige i en annan riktning mot högre skatter, mot forcerad kärnkraftsavveckling och mot hemtagande av trupp från Afghanistan.

Men vore det inte bra för Sverige med mer långsiktighet i centrala politiska frågor?

– Men det måste avgöras av substansen. Ska man komma överens om skatterna så måste man ju enas om de ska sänkas eller höjas. Och eftersom jag har sänkt skatten och dessutom, om det finns utrymme, vill fortsätta sänka skatten för låg- och normalinkomsttagare, så kan jag ju inte rimligen komma överens med en person som tycker att tre miljoner löntagare ska få höjd skatt.

”Spel för gallerierna”

Fredrik Reinfeldt menar att Sahlin ägnar sig åt spel för gallerierna, och tog regeringens energiöverenskommelse som exempel.

– Man kan inte ena dagen, som Mona Sahlin och hennes företrädare gjort, lova att direkt riva upp hela reformen och sedan börja tala om långsiktighet och blocköverskridande överenskommelser.

Brist på ledarskap, tyckte Sahlin om Reinfeldts inställning.

– Vi är ledare eftersom vi också ska kunna ha förmågan att hitta lösningar och komma fram till långsiktiga kompromisser som är viktigt för Sverige. Socialdemokratiska regeringar hade många överenskommelser med borgerliga partier. Och det hoppas jag kunna fortsätta med, sa Sahlin.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN