Samma vapen vid flera av Malmödåden

avLinda Hjertén, Olof Jönsson, Pelle Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Okänd gärningsman
skjuter invandrare

MALMÖ/STOCKHOLM I Malmö har mellan 10 och 15 personer skjutits ner till synes helt utan orsak det senaste året.

Nu bekräftar polisen att det finns kopplingar mellan flera av dåden.

– Det finns en konkret knytning mellan vissa av fallen genom att det är samma vapen, bekräftar Börje Sjöholm på länskriminalen för Sydnytt.

Under ett års tid har ett stort antal skjutningar samlats på hög i Malmö.

Skjutningar som inte kunnat förklaras.

• Ingen gärningsman har kunnat hittas.

• Offren har inte varit kända av polisen sedan tidigare.

• Det har inte funnits någon gängrelaterad koppling som i så många andra liknande fall i Malmö-området.

Polisen misstänker att det handlar om en ensam gärningsman som har som invandrarmän som mål.

– Det här är kvalificerade mordförsök, säger JB Cederholm från länskrim.

Samband

Snarare har den röda tråden varit att det inte funnits någon röd tråd, som en polis sagt.

Men någon gång i våras började polisen förstå att det kunde finnas ett samband mellan de cirka 15 ouppklarade skjutningarna.

– Det har varit en del händelser mot personer med invandrarbakrund där man skjutit dem i ryggen och vi anser det här vara en av de allvarligaste händelserna vi har just nu, säger JB Cederholm.

Polisen kopplade in både rikskrim och en gärningsmannaprofilgrupp och riktar nu full kraft på att klara upp vågen av skjutningar – innan någon dör.

– Det måste finnas med i hans tankevärld att någon kan dö, säger JB Cederholm.

I dag bekräftades polisens hypotes av teknisk bevisning. De ballistiska undersökningarna som gjorts tyder på att en och samma gärningsman ligger bakom skjutningarna.

"Stark smärta"

Så sent som natten till onsdagen drabbades staden av ytterligare tre skottlossningar.

Två personer skottskadades i stadsdelen Lindängen nära Nydala men det tror polisen inte har något att göra med den gärningsman som skjuter mot invandrare.

Men några timmar innan, klockan 20.00 på kvällen, inträffade däremot en händelse som polisen misstänker kan vara det 15:e oförklarliga dådet det senaste året.

En 28-årig man väntade på bussen på Eriksfältsgatan i stadsdelen Nydala.

– Mannen känner plötsligt en stark smärta och förstår att han är skjuten. Han ringer 112 och sedan sin fru, säger JB Cederholm.

– Han är helt okänd för oss sedan tidigare och förstår inte alls varför han blev skjuten. Han är allvarligt skadad men det är i nuläget ingen fara för hans liv.

Invandrarbakgrund

Händelsen är nästan identisk med en skjutning förra veckan i Augustenborg – även då sköts en man ner vid en busskur.

Polisen tror att gärningsmannen vid gårdagens attack gömde sig i ett buskage bakom busskuren. Ingen såg skytten, precis som det varit vid alla andra tillfällen. Därför finns inget signalement.

– På platsen har vi inte gjort några tekniska fynd men vi har opererat ut en kula från hans kropp som vi tagit i beslag, säger Cederholm.

Bakom de 10-15 dåd som polisen nu utreder som oförklarliga och som det kan vara en och samma person som ligger bakom finns ett dödsfall.

Det är 20-åriga Trez West Persson som sköts i en bil nära moskén i Malmö för ett år sedan. Men hon kan ha kommit i vägen för en kula som var avsedd för en manlig vän.

Och polisen kan konstatera: Alla offer i utredningen – utom Trez har invandrarbakgrund.

– Om det sen är motivet vågar vi inte ha uppfattning om. Vi jobbar utifrån olika teorier men en av dem är att gärningsmannen eller gärningsmännen inriktar sig på män med invandrarbakgrund.

Publicerad: