SKRÄCKRASET

Av: Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Socialdemokraterna fortsätter att falla – får bara 27,6 procent i ny mätning

Klicka på bilden för att se den i större format.
Klicka på bilden för att se den i större format.

Alliansen har nu egen majoritet, enligt Aftonbladet/United Minds.

Moderaterna fortsätter uppåt medan S tappar.

– Avståndet är tydligt. Det är ett nytt parti som är Sveriges största, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Foto: Foto: Urban Andersson
Mona Sahlin

Alliansen tar nu ett allt fastare grepp om opinionen. I en ny undersökning från Aftonbladet/United Minds i samarbete med Cint har alliansen egen majoritet.

C och KD tappar

Både Moderaterna och Folkpartiet går framåt. Moderaterna har nu ökat sina väljarsympatier med 1,6 procentenheter sedan valet i september. Både C och KD har dock tappat i varje mätning sedan valet.

– Långsiktigt har alliansen naturligtvis problem med att ett parti så totalt dominerar och att två av de små partierna är jätteberoende av stödröster, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

– Det kan man klara sig på i ett val, men det går inte att bygga en långsiktig strategi på att de som egentligen vill rösta på Moderaterna stödröstar på C och KD.

Inte vågmästare

Sverigedemokraterna går framåt, men tappar sin vågmästarställning eftersom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tappar. Socialdemokraterna har tappat 1,5 procentenheter sedan förra mätningen och 3,1 procentenheter sedan valet. Ännu återstår tre månader tills partiet har en ny partiledare.

Kommer S rasa mer?

– Om det inte händer något dramatiskt kommer de att ligga kring eller strax under valresultatet. Jag tror att väljarna är mer intresserade av politiken än exakt vem som blir ledare. Skulle det vara nära valet skulle det vara mer problematiskt, men jag tror folk fattar att det inte är val nu och att mycket kan hända.

Många har befarat att förra helgens självmordsdåd i centrala Stockholm skulle gynna Sverigedemokraterna, men enligt Carl Melin syns inga sådana tendenser.

– Jag har tittat särskilt på om SD legat högre sista veckan men hittar inget som belägger det. Sådana här händelser brukar gynna sittande regering så länge den inte gör bort sig.

Publicerad: