SD satsar på kvinnor och pensionärerna

I hemstaden Sölvesborg inledde Jimmie Åkesson valrörelsen med sitt sommartal.

Talet innehöll löften till Sveriges kvinnor, barnfamiljer och pensionärer.

– Man vänder sig till grupper där man vill vinna fler röster och stärka sin position, säger statsvetaren Anders Sannerstedt till Aftonbladet.

Lördagens mulna väder hindrade inte hundratals sympatisörer från att möta upp när Jimmie Åkesson mötte väljarna i en fullproppad småbåtshamn i Sölvesborg.

Talet var späckat med löften riktade främst till pensionärer, kvinnor och barnfamiljer. Bland annat lovade Åkesson en hårdsatsning mot våldtäkter och att kämpa för kvinnors trygghet.

Bland annat förbereder SD en stor granskning av alla våldtäktsdömda i hela landet.

Manliga väljare

Anders Sannerstedt som forskat om Sverigedemokraterna vid Lunds universitet tror att retoriken grundar sig i en strategisk vilja att bredda väljarskaran som består främst av män.

– Det handlar väl om att man vill ha fler kvinnliga väljare. Man har väl funderat över var det finns potential och bestämt sig för att satsa på kvinnor.

Att tala om åldringsrån och utlova satsningar på Sveriges pensionärer speglar Sverigedemokraternas folkhemsnostalgi, menar Sannerstedt.

– Man vill fånga att det var bättre förr, det ligger i deras retorik. Och jag tror de har möjlighet att fånga in en hel del äldre väljare.

Nya väljare

Lag och ordning är viktiga begrepp för SD:s väljare och därför använder man just den retoriken för att nå ut till de grupper man riktat in sig på.

– Talet om våldtäkter hör samman med att partiet betonar lag och ordning. Sen spelar man på att våldtäkterna oftast skulle utföras av unga män från andra länder.

Åkessons tal hade udden riktad mot de etablerade partierna, något Sannerstedt menar är typiskt för ett missnöjesparti.

– Men här är det mer missnöje, mer misstro, besvikelse över hur demokratin fungerar och ingen riktig tilltro till de etablerade partierna och politikerna.

Publisert: