Centerpartiet

Centerns fiaskolag

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Ny mätning: Nu får Alliansen problem

Centerpartiet hamnar utanför riksdagen.

Även Folkpartiet och Kristdemokraterna backar.

Senaste väljarbarometern från Aftonbladet/United Minds är dyster läsning för alliansen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt borde vara glad. Moderaterna är februarimätningens enskilt största vinnare.

C får 3,9

Partiet går fram med hela 3,3 procentenheter jämfört med förra månaden och ligger nu i nivå med succévalet 2006.

Det hjälper inte. För i dag, exakt 201 dagar före valet, backar alla de övriga allianspartierna. För första gången sedan mätningarna började i april förra året hamnar Centerpartiet under fyraprocentsspärren till riksdagen. Partiet får i mätningen 3,9 procent av väljarstödet.

”Alliansens gröna röst”

– De mer liberala storstadsväljarna som partiet vann i förra valet har man inte lyckats behålla. Dessutom tappar man de gamla mittenorienterade kärnväljarna utanför storstäderna. De har gått till S och MP, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds som gjort undersökningen tillsammans med Cint.

Centerpartiets mål om tio procent i valet är långt borta. Nu handlar det om mobilisering och profilering, säger ­partisekreterare Anders Flanking:

– Vi kommer mycket tydligare visa att vi är alliansens gröna röst. För de som har ett grönt hjärta men som inte vill ha en vänsterregering blir Centerpartiet ett tydligt val.

SD backar

Han tror också att partiet gynnas av den aktuella debatten om avdrag för städning och annan hjälp i hemmet – en av Maud Olofssons hjärtefrågor.

På den rödgröna sidan är förändringarna sedan förra mätningen små. Socialdemokraterna ökar något men ligger fortfarande historiskt lågt med 30,8 procent. De rödgröna får tillsammans 50,3 mot ­alliansens 41,7. Sverigedemokraterna backar till 5,4 procent av väljarstödet. Men även med SD i riksdagen skulle Mona Sahlins regeringsalternativ enligt den här mätningen få egen majoritet.

Bara Moderaternas ­ökning är statistiskt säkerställd.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Centerns fiaskolag
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet

Alliansen