Riskerar tio års fängelse i Polen

Av: Jessica Balksjö

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Anders Högström: ”Jag är orolig över att åka tillbaka”

Anders Högström i tingsrätten.
Foto: Foto: Jocke Berglund
Anders Högström i tingsrätten.

Den avhoppade nazisten Anders Högström, 34, kommer att utlämnas till Polen.

Han misstänks vara hjärnan bakom stölden av den kända Auschwitzskylten.

I Polen kan han dömas för ett betydligt grövre brott än stöld till tio års fängelse.

Stölden av Auschwitzskylten klassas i Polen som bland annat olovlig handel med kulturminnesmärkt föremål. Det är ett grovt brott och kan ge maximalt tio års fängelse.

Beskedet om utlämningen kom inte som någon överraskning för Högström eller hans advokat Björn Sandin. Tingsrätten ska bara titta på om det finns några hinder för att gå med på Polens krav att få förhöra den misstänkte i det egna landet.

De har tre veckor på sig att överklaga – annars måste utlämningen genomföras inom tio dagar.

Orolig över att åka tillbaka

Under förhandlingen berättade Högström att han är orolig över att lämnas över till det polska rättsväsendet där han säger sig ha blivit uppmanad att betala en åklagare för att denne skulle lägga ner fallet.

– Jag är orolig för att att åka tillbaka till Polen. Åklagaren har haft släktingar som har suttit i Auschwitz och har sagt att han ska sätta dit de personer som har gjort det här, säger han.

– Svensk polis vet att polsk polis har sålt information till polsk press. Därför känns det tvivelaktigt för mig att åka ner till Polen.

Anders Högström var klädd i en grå tröja när han kom till rätten i dag klockan 13 tillsammans med sin advokat Björn Sandin. Högström log åt en av åhörarna.

Högström är redan häktad i sin frånvaro i Polen.

Han motsäger sig utlämning och har uttryckt att han vill avtjäna sitt straff i Sverige om han skulle bli dömd.

Nekar till brott

– Han förnekar att han har begått någon brottslig gärning som kan ledas till ansvar, därför motsätter han sig utlämningen. Min klient har haft kontakt med polis i Polen. Han har tidigare haft möjlighet att avvika och det har han alltså inte gjort, säger advokat Björn Sandin.

Anders Högström, 34, greps i februari och häktades misstänkt för inblandningen i stölden av Auschwitzskylten i december förra året.

Vad som tros ha planerats som en miljonkupp slutade med att fem polska män greps och en huvudman pekades ut i Sverige. Det var den före detta nazisten Anders Högström.

Anders Högström berättade själv i rätten om varför han anser att han inte ska sitta häktad, utlämnas eller alls misstänkas för något brott.

– Jag har som sagt var blivit indragen i det här på ett sätt som jag anser saknar proportion. Jag har inte begått någon typ av brott. En person har genomfört den här stölden. Personen ville att jag skulle sälja skylten. Jag tog kontakt med polsk polis, svensk polis och Interpol. Jag har sett till så att man har fått skylten tillbaka, säger han.

Han berättar att han inte trodde att det var möjligt att ens genomföra stölden, men kontaktade polis så snart han förstått att stölden genomförts.

Nu är han rädd för att åka tillbaka till Polen på grund av misstankarna mot honom där.

Tar avstånd från nazism

Han tar helt avstånd från anklagelserna om att han fortfarande sympatiserar med nazisterna.

– Jag har ingenting med någon nazistorganisation att göra, säger han.

Den försvunna skylten hittades söndersågad i tre delar i skogen.

Högström är en avhoppad nazist som uppmärksammats vid flera tillfällen för sitt arbete mot rasism.

I Polen har stölden väckt stor uppmärksamhet och ilska. För många är den ökända skylten en symbol för vad Auschwitz stod för och ett minnesmärke över alla de människor som dödades under Förintelsen.

Publicerad: