Terrorister ska hindras få kärnvapen

Inom fyra år ska material som kan användas till kärnvapen vara i säkra händer. Det lovade de 47 ledarna på kärnvapentoppmötet i Washington.

– Två decennier efter kalla krigets slut står vi inför en grym historisk ironi: risken för en kärnvapenkonfrontation mellan nationer har minskat – men risken för en kärnvapenattack har ökat, sade president Barack Obama på toppmötet som avslutades på tisdagen..

Obama varnade för terroristers försök att få tag i ingredienser till kärnvapen:

– Skulle de lyckas med det vore det en katastrof för världen.

Han och president Lee Myung-Bak berättade att nästa möte om kärnvapensäkerhet hålls i Sydkorea 2012 – givetvis en tydlig signal till Nordkorea.

För även om USA:s ambition varit att fokusera på hoten från terrorgrupper handlade samtalen i Washington till stor del om två stater som inte var bjudna till mötet – Iran och Nordkorea – och om hur världssamfundet bör ta itu med deras trilskande.

Uranförråd töms

Konkreta besked från mötet i Washington var bland annat att Ukraina, Kanada och Mexiko lovar göra sig av med sina förråd av höganrikat uran, som kan användas till att tillverka kärnvapen. Ryssland meddelade att landet ska göra sig av med sina 34 ton plutonium till en kostnad av 2,5 miljarder dollar.

I slutkommunikén lovade de 47 deltagande länderna att samarbeta för att bekämpa illegal handel med material som går att använda till kärnvapen. Målet är att sådant material ska vara säkrat runtom i världen inom fyra år, det vill säga utom risk för att hamna under terroristers eller andra grova brottslingars kontroll.

Samarbetet omfattar utbyte av information, vapeninspektörer, kriminaltekniker och poliser.

Kommunikén underströk även IAEA:s viktiga roll som garant för kärnvapensäkerhet. Deltagarna lovade se till att IAEA har rätt struktur, resurser och experter.

Nöjd Reinfeldt

Delegaterna underströk samtidigt i den kortfattade kommunikén att säkerhetsåtgärderna inte får tumma på länders rätt att utveckla och använda kärnenergi för fredliga ändamål.

Fredrik Reinfeldt var nöjd med stämningen på mötet, som enligt honom var "väldigt olikt klimatmötet i Köpenhamn". Denna gång försökte inga länder satte käppar i hjulet för förhandlingarna.

Han berömde Barack Obama för att ha nått viktiga genombrott och för att ha skapat en politisk vilja att nå resultat – bland annat genom det 90 minuter långa samtalet med Kinas ledare Hu Jintao.

– Det viktigaste var att mötet kom till, och att så många länder kom

TT

Publisert: