”Varför ska vi skatta för gratis skitgåvor?”

Bloggtrion slår tillbaka mot Skatteverket

Bloggerskorna Kissie, Katrin Zytomierska och Blondinbella får gratispresenter för tiotusentals kronor – något Skatteverket funderar på att tvinga dem börja skatta för.

Nu slår bloggtrion tillbaka.

– Ställ in häxjakten Skatteverket! skriver de i ett debattinlägg.

De driver några av Sveriges mest lästa bloggar och har tillsammans hundratusentals läsare per dag. De heter Alexandra Nilsson, Katrin Zytomierska och Isabella Löwengrip och har kommit att bli något av makthavare i bloggosfären.

"Kolla vad jag fick!"

Alexandra Nilsson kallar sig själv för Kissie på bloggen och har en dryg halvmiljon läsare varje dag. Hon skriver ofta om gåvor hon får skickade till sig av företag som hoppas få gratisreklam genom hennes vällästa blogg.

”Kolla vad jag fick av http://gratisbio.se , presentkort värt 2 000 kr (!!)”.

Extra öga

Enligt E24 kommer Skatteverket i år att hålla ett extra öga på bloggarnas deklarationer.

– Vi ser vilka som är stora och följer vilka som ligger i läsartoppen. Efter den 3 maj när deklarationerna ska vara inlämnade kan vi jämföra vad de har deklarerat med vad de har skrivit om, säger Karin Andersson, projektledare för Internetprojektet vid Skatteverket till E24.

– Vi ställer oss frågan: Är det här rimligt, proportionerligt till hur mycket de har skrivit att de har tagit emot? De kanske har deklarerat ganska stora belopp och då finns ingen anledning för oss att utreda, säger hon.

Ber inte om gåvorna

I dag svarar bloggtrion Skatteverket. I ett debattinlägg på Newzglobe.com ber Kissie, Katrin Zytomierska och Blondinbella Skatteverket att stoppa häxjakten på dem.

"Skatteverkets byråkrater verkar ha en massa tid över som de inte vet vad de ska göra av. Därför har de nu bestämt sig för att lägga kraft och resurser på att granska landets bloggare", skriver de.

Bloggtrion menar att de inte ber om gåvorna, att de skickas till dem ändå, på samma sätt som gratisprover skickas till tidningsredaktioner i hopp om att tidningen ska skriva om dem.

Ointressant skit

"I 90 procent av fallen då vi får produkter budade till oss, skickade till oss, hängda på våra ytterdörrar, är det fullkomligt ointressant skit. Oftast hamnar det rätt i papperskorgen. Ska vi betala skatt för det då också?"

I debattinlägget slår bloggarna fast att själva bloggandet inte är ett jobb utan en livsstil, ett sätt att dela med sig av vad som pågår i sitt liv. Och de menar att det inte går att beskatta.

"Frågan som är relevant i det här sammanhanget är: ska bloggare tvingas betala skatt för de gåvor som de får från företagen? Svaret är naturligtvis nej.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN