I dag åtalas polischefen på 23 punkter

Men ingen utanför rätten ges insyn i fallet

Göran Lindberg var polischefen som kämpade för jämställdhet och respekt – så pass att han kallades för "Kapten klänning" i korridorerna.

Men när han slutade för dagen misstänks han ha våldtagit unga kvinnor på sadistiskt vis.

En 17-årig flicka fjättrades med läderremmar och utsattes för särdeles råhet enligt stämningsansökan som kom i dag.

MISSTÄNKs FÖR SEXÖVERGREPP Göran Lindberg har varit frihetsberövad sedan 25 januari.
MISSTÄNKs FÖR SEXÖVERGREPP Göran Lindberg har varit frihetsberövad sedan 25 januari.

Vid halv nio-tiden i morse lämnades åtalet mot den förre polischefen Göran Lindberg in till Södertörns tingsrätt.

Åtalet omfattar nära 3 000 sidor men det mesta av förundersökningen är sekretessbelagd.

Sadistiskt våld

Göran Lindberg, 64, åtalas på 23 punkter. Bland annat för en grov våldtäkt, tre våldtäkter, en förberedelse till grov våldtäkt på barn samt tio fall av koppleri. Åtalet innehåller även åtta punkter som gäller sexköp.

• Ett av offren har den före detta polischefen i en bil tvingat till handlingar som kan jämföras med samlag menar åklagaren. När hon gjorde motstånd slog han henne fem gånger i ansiktet.

• En annan flicka som bara var 17 år när övergreppen ägde rum band han fast i en säng med läderremmar och utsatte för sadistiskt, sexuellt våld enligt stämningsansökan. Lindberg har visat särskild hänsynslöshet och råhet mot henne och flera andra av offren.

När den 17-åriga kvinnan efter våldtäkten ringde till SOS alarm var hon uppriven och grät. Hon berättade att hon blivit bunden och våldtagen av en man.

• Ytterligare en kvinna tvingades till samlag av Lindberg så sent som i januari i år enligt åtalet. Han slog henne och tog strypgrepp på henne.

• Lindberg misstänks även för förberedelse till grov våldtäkt av barn. Han ska ha planerat att våldta en 14 år gammal flicka och han hade packat en väska med avancerade sexhjälpmedel och tortyrredskap. Åklagaren anser att det var väldigt nära att brottet genomfördes.

Mötts på hotell

Brotten som Lindberg åtalas för har ägt rum mellan 2007-2010.

Åklagare Håkan Roswall har tidigare berättat att flera av de utsatta kvinnorna "inte mår så bra i dag".

Och enligt stämningsansökan är det mycket våld och förnedring inblandat i brotten. Bland annat ska det ha förekommit så kallade gangbang på hotellrum. 

Enligt stämningsansökan finns en del teknisk bevisning såsom rättsläkarintyg på flera av offrens skador och beslagtagna sexredskap som piskor, karbinkrokar och ögonbindlar. Polisen har även lyssnat av Lindbergs telefon och man har utdrag från hans kontokort.

– Jag är ju part i målet så jag nöjer mig med att konstatera att jag har bevis nog att väcka åtal. Sen är det upp till rätten att bedöma, säger Håkan Roswall till Aftonbladet.

Förnekar de flesta brotten

Åklagaren säger att han inte fått någon förklaring till vad som kan vara motivet bakom Lindbergs brott.

– Enligt Lindberg själv har det mesta av det här inte ens hänt så det är svårt att förstå skälen, säger Roswall.

För Lindberg förnekar de flesta brottsanklagelserna.

– Det är allvarliga anklagelser som förs fram emot min klient och han erkänner vissa brott mot sexköpslagen men förnekar alla andra brott som våldtäkterna och förberedelser till våldtäkt, säger Lindbergs advokat Karl Harling till Aftonbladet.

Harling säger att det varit tufft och jobbigt för Lindberg att sitta häktad under en så lång tid. Göran Lindberg greps och häktades i slutet av januari i år.

– Utgången av den här processen är verkligen inte huggen i sten. Det föreligger en hel del tvivel men vilka de är kommer jag att ta upp under förhandlingarna.

Kritik

Det enda från den flera tusen sidor tjocka förundersökningen som offentliggjorts är den 26 sidor långa stämningsansökan. Flera personer, även poliser, har öppet kritiserat åklagarens beslut.

– En stor del av bevisningen är vittnesförhören och det är viktigt att de känner att de kan lita på mig annars kan vi aldrig få alla detaljer kring brotten. Nu kommer en väldigt jobbig tid för målsäganden, förklarar Roswall sitt beslut.

Ytterligare tre män åtalas för sexköp – en 39-årig företagsledare och två högt uppsatta vd:ar, 46 respektive 45 år. Enligt kammaråklagare Håkan Roswall har dessa tre fått kontakt med Göran Lindberg via en telefontjänst och i vissa fall betalat honom direkt för de sexuella tjänsterna. Lindberg har bland annat anordnat gruppsexträffar på hotellrum och sedan tagit betalt för dem.

Rättegången startar den 29 juni.

Brotten Göran Lindberg misstänks för och som blivit offentliggjorda är:

Våldtäkt någon gång mellan den 20 och 24 januari 2007 i en bil parkerad i Täby kyrkby. Lindberg misstänks att genom våld och slag ha tvingat en kvinna till sexuell handling som är att jämföra med samlag.

Förberedelse till grov våldtäkt mot barn den 25 januari i Stockholm, Solna och Falun. Lindberg ska ha planerat att våldta en 14 år gammal flicka och han hade packat en väska med avancerade sexhjälpmedel och tortyrredskap. Åklagaren anser att det var väldigt nära att brottet genomfördes.

Grov våldtäkt den 31 januari 2007 i Täby. Lindberg misstänks genom misshandel och våld ha tvingat en då 17-årig kvinna till flera samlag. Han har även bundit henne med läderremmar och slagit henne i underlivet.

Våldtäkt den 8 januari 2009 i Bandhagen. Lindberg misstänks ha våldtagit en då 17 år gammal flicka. Med våld har han tvingat henne till samlag.

Våldtäkt den 12 januari 2010 i Örebro län. Lindberg misstänks bland annat ha slagit kvinnan och tagit strypgrepp på henne när hon gjort motstånd.

Flera fall av k oppleri under tiden 1 oktober 2006–30 september 2009 i bland annat Stockholm.

Aftonbladets bloggar
Publisert: