Nyheter

Butiksjättarna om köttklister: Nej tack

Av: 

Mikael Hellmyrs

NYHETER

Butikerna säger nej till Frankensteinkött

De konkurrerar om dina pengar.

Men vad gäller möjligheterna att börja sälja klistrat kött är landets största butiker överens: Detta är inget för oss.

Vid en rundringning är ingen kedja intresserad.

Trombin, ett så kallat köttklister, är på väg att godkännas inom EU. Sverige har röstat ja till produkten som tillverkas av blod från ko eller gris och innebär att köttdelar kan sättas ihop. Exempelvis kan små delar av fläskfilé sättas samman till något som liknar en hel färsk filé. Köttklistret verkar i nuläget inte bli tillåtet inom storkök eller i cateringbranschen.

De som Aftonbladet talat med är skeptiska till produkten. Markus Ollikainen är statsinspektör på enheten för köttillsyn på Livsmedelsverket.

"Mycket sämre kött"

– Detta har ju inte börjat att säljas i Sverige och det kommer nog att ta tid innan det blir så. Men det är ju ganska givet att det är en produkt som är mycket, mycket sämre än riktigt kött. Därför är det viktigt att man kan skilja på sånt här kött och riktigt. Där kommer märkningen in i bilden. Det viktiga blir att konsumenterna kan skilja på ett kött som är klistrat eller inte.

Butikerna tveksamma

En koll med landets största butiker visar en genomgående skeptisk hållning. Man menar att det finns en risk för lurendrejerier och att konsumenterna förs bakom ljuset.

Magnus Nelin är presschef på KF och Coop:

– Man måste ju titta på konsekvenserna och vad Livsmedelsverket anser. Om jag fattar rätt är detta ett sätt att kunna minska köttsvinnet genom att kunna foga samman små köttbitar. Vi kommer att bevaka frågan. Men det kontroversiella är ju om man ur ett konsumentperspektiv inte vet vad det är man köper och det måste man alltid veta. Hur ska det limmas, hur ska det gå till vad blir konsekvenserna. Sådant vet man inte.

"Vi vet ej"

Svenska kött- och charkföretag har ännu inte visat något intresse för att börja använda trombin. Johanna Stiernstedt är kvalitetschef för Ica Sverige AB. Ica är mycket tveksamma till att börja sälja så kallat klistrat kött i framtiden.

– Som det ser ut dagsläget är detta inget för oss. Det handlar om ett ämne som ännu ej är godkänt att använda i produkterna, och så vitt vi vet finns det inte i Sverige överhuvudtaget. Om det blir tillåtet blir det i första hand en konsumentfråga. Vill man ha de här tillsatserna i livsmedlet och är det något som branschen behöver... Nej, det är inte aktuellt i dagsläget för Ica. Det vill jag poängtera.

Vi-butikerna säger sig ännu inte ha hunnit pratat om frågan inom företaget.

– Jag vet inte om detta är något vi kan tänka oss att ta in. Vi har inte ens diskuterat detta och har inget ställningstagande alls i frågan nu. Först vill jag prata med min köttansvarige, sedan får vi se, säger Eva Hultman, chef för inköp och försäljning på Vi-butikerna.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: