Maria är din chans, Mona

Av: Anette Holmqvist, Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Favoriten Wetterstrand kan rädda valsegern åt Sahlin

1 av 4
nära samarbete Mona Sahlin och Maria Wetterstrand sitter med huvudena tätt ihop på spårvagnen i Norrköping. Sammanhållningen ska göra de rödgröna till vinnare den 20 september.

NORRKÖPING. Mona Sahlins politiska liv ligger i Maria Wetterstrands händer.

Men de är inte bara hårt pressade kollegor. Med åren har de blivit kompisar.

– Systrar får hålla ihop och det tycker jag att jag och Maria gör, säger Mona Sahlin.

Maria Wetterstrand håller låda när de rödgröna partiledarna träffar elever och lärare på komvux i Norrköping. Det är hon som svarar på frågorna om den rödgröna politiken. Mona Sahlin håller sig i bakgrunden, flikar in en mening när hon tycker att det behövs.

Men när det är dags att träffa journalisterna tar Sahlin över. Stämningen är lättsam och de smågnabbas med varandra.

– Eftersom det är jag som bestämmer: Maria, kan du fortsätta? säger Sahlin.

– Jag gör precis som du säger. Jag gör alltid som du säger, retas Wetterstrand.

När Mona Sahlin startade det rödgröna samarbetet var nästan varannan väljare beredd att rösta på Socialdemokraterna. Sedan dess har det gått utför. Samtidigt har Miljöpartiet gjort omvänd resa och är nu på god väg att fördubbla sitt valresultat från 2006.

De berömmer varandra

Sahlin har rekordlågt förtroende, medan Wetterstrand bara blir slagen av statsminister Reinfeldt.

De har ofta utmålats som konkurrenter, Maria som den unga, populära och slagkraftiga – Mona som den äldre, med ett trött parti och egna skandaler i bagaget.

Men om det fått samarbetet att knaka i fogarna är det inget som syns utåt. Tvärtom är de noga med att berömma varandra.

– Mona har väldigt stor erfarenhet. Jag lär mig saker av henne, hon har suttit i flera regeringar och kan ju det utan och innan, säger Maria Wetterstrand.

Rödgrönt svar

Hon tar illa vid sig av bilden av henne som både Sahlins hot och räddning. Själv tycker hon att MP är lika beroende av S som tvärtom – och hon hyllar Sahlins fingertoppskänsla.

– När det blir svårt i förhandlingarna tar hon ledarskapet. Hon är otroligt envis och lyssnar aldrig på tjafset utan kör bara på. Sedan är vi plötsligt överens och ingen vet hur det gick till. Hon är ett politiskt proffs.

Mona Sahlin lovordar Wetterstrands ärlighet:

– Om jag frågar Maria: ”Vad tycker du om det här egentligen?” så behöver jag aldrig tvivla på att hon säger vad hon tycker. Hon är otroligt rak och det vinner man på i längden.

Sahlin och Wetterstrand är de rödgrönas svar på Reinfeldt och Borg, radarparet som ska vinna valet. Den statsmannamässiga partiledaren och den pålästa och populära sidekicken.

Men till skillnad från Reinfeldt och Borg umgås de sällan privat. Så sent som i våras stod dock Sahlin värd för en livlig partiledarmiddag hemma i radhuset i Nacka.

Tätt ihop

– Respektive var med. Och Marias två väldigt stökiga men fantastiska barn, säger Mona Sahlin.

– Jag kunde konstatera att jag är förbi åldern med småbarn, haha.

Det är tätt mellan tjuvnypen. Maria Wetterstrand berättar att hon gillar att driva med sina samarbetskollegor. Hon skickar gärna små retsamma sms, som häromdagen när hon hörde en radiopratare komma ut som socialdemokrat – bara för att han hört att Sahlin dricker dubbel macchiato.

– Då var jag tvungen att informera henne om denna viktiga framgång.

På spårvagnen från Norrköpings central sitter de med huvudena tätt ihop. I väntan på tåget går de i väg och köper varsin pinnglass på Pressbyrån, medan Lars Ohly och Peter Eriksson får hålla Säpovakterna sällskap på perrongen. Vid det här laget känner de varandra väl. Wetterstrand var 27 när hon kom in i riksdagen och 28 när hon blev språkrör. Sahlin som också började tidigt kände igen sig i henne.

Gnisslade förr

– Första gången jag hörde henne i riksdagens talarstol var hon väldigt ung, men med en självklarhet över sig som imponerade på mig. Jag har haft ögonen på henne länge.

De har samarbetat i regeringsställning förr. Men då var det Socialdemokraterna som bestämde – och V och MP som fick agera stödhjul. Under Göran Perssons tid som S-ledare gnisslade det betänkligt.

Övertyga väljarna

– Mona är en helt annan typ av ledare. Jag hade inga problem med Göran Persson heller, men det var inte samma avslappnade stämning, säger Maria Wetterstrand.

Hon beskriver alliansens sammanhållning som en av orsakerna till att de tog hem segern i förra valet. Nu försöker de rödgröna att upprepa bedriften. Men då måste de övertyga väljarna. Inte minst Mona Sahlin som har haft svårt att få sina partikamrater att inse nyttan med samarbetet.

– Det är betydligt färre som tvivlar i dag. Att vi inte kunnat utmana Reinfeldt på det här tydliga sättet om vi inte var tillsammans alla tre, det tror jag att nästan alla fattar i dag. Om fyra veckor vet vi hur långt det bar, säger Mona Sahlin.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN