Publicerad:
Uppdaterad:

MILJARD- BRÅKET

Av: Elisabeth Marmorstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Thomas Östros: Ni kommer inte undan
Anders Borg: Vi måste vara ärliga

RÖK IHOP I KORRIDOREN Anders Borg gick i taket över Thomas Östros argument. Efter gårdagens tv-sända debatt gick Borg till attack. ”Det kommer inte att ske några breda skattesänkningar förrän vi är tillbaka på ett överskott.” Östros kontrade direkt: ”Det låter väldigt likt förra gången.”
Foto: ULF HÖJER
RÖK IHOP I KORRIDOREN Anders Borg gick i taket över Thomas Östros argument. Efter gårdagens tv-sända debatt gick Borg till attack. ”Det kommer inte att ske några breda skattesänkningar förrän vi är tillbaka på ett överskott.” Östros kontrade direkt: ”Det låter väldigt likt förra gången.”

Umeå. Thomas Östros (S) hävdar att alliansen vill sänka skatterna med närmare 100 miljarder.

Det får Anders Borg (M) att se rött. Efter tv-debatten i går rök de ihop om vem som talar sanning i valrörelsen.

– Politik ska präglas av att vi är ärliga. Väljarna förtjänar det, säger Anders Borg.

I helgen kunde Aftonbladet avslöja att Socialdemokraterna i en intern rapport till sina valarbetare hävdar att alliansen vill sänka skatterna med 92,5 miljarder. Det skulle innebära att var tionde anställd i välfärden måste sägas upp. Beloppet har man kommit fram till genom att lägga samman alla de borgerliga partiernas skilda förslag.

Kyligt möte

Rapporten blev snabbt kritiserad eftersom alliansen ännu inte lagt fram något gemensamt valmanifest.

Men det hindrade inte finansministerkandidaten Thomas Östros (S) från att använda uträkningen igen i gårdagens direktsända tv-debatt.

– Inför förra valet sa de att de ville sänka skatterna med 40 miljarder, det blev 100. Det visar vad de egentligen vill med de kommande fyra åren, säger Thomas Östros.

Utanför studion gick Anders Borg till attack mot Thomas Östros. Mötet i korridoren i tv-huset blev kyligt.

”Inte komma undan”

– Det kommer inte att ske några skattesänkningar på 100 miljarder under nästa mandatperiod. Det kommer inte att ske några breda skattesänkningar förrän vi är tillbaka på ett överskott, sa Borg till Östros innan han snabbt lämnade tv-huset.

Östros kontrade direkt:

– Det låter väldigt likt förra gången. Då lovade man att inte låna till skattesänkningar sedan lånade man till 100 miljarder just för att sänka skatterna för de som tjänar mest. Verkligheten är vår bäste vän.

Östros kommer inte sluta använda uträkningen oavsett vad Anders Borg lovar.

– De ska inte få komma undan i den här viktiga frågan. För dem är det gigantiska skattesänkningar som går först. De kom undan under den här mandatperioden för att de sa en sak och gjorde en annan, den här gången ska de inte få komma undan med det.

”Ohederlig teknik”

Enligt Anders Borg ägnar sig Östros åt ohederlig debatteknik.

– Det han säger stämmer inte och väljarna förtjänar att vi tar politik på allvar och är ärliga.

Folkpartiets Carl B Hamilton var också upprörd.

– Thomas Östros är en för erfaren politiker för att hålla på med sådana tjuvtricks. Alla vinner val på värderingar, man behöver inte hålla på så där.

Inga överdrifter

Men att slå ihop motståndarens olika förslag är S inte ensamma om. Alliansen har tidigare gjort en liknande manöver när de slog samman de rödgrönas olika budgetförslag och hävdade att oppositionen ville chockhöja skatterna.

Men den taktiken ville Anders Borg inte kännas vid i går.

– De har så stora gemensamma skattehöjningar så vi behöver inte överdriva. Det är alldeles tillräckligt att vi berättar för väljarna vad de faktiskt föreslår vad gäller bensinskatt, kilometerskatt, ungdomsskatt och höjd skatt för löntagare.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN