’Sänk inte skatterna’

NYHETER

Chocksiffror för Reinfeldt – varannan moderat säger nej

1 av 5
VALLÖFTENA FÅR KALLA HANDEN Statsminister Fredrik Reinfeldts och finansminister Anders Borgs löfte om sänkt skatt för sex miljoner svenskar möter inga väljarapplåder. I stället

Fredrik Reinfeldt lovar sänkt skatt för över sex miljoner svenskar.

Men han har inte ens varannan M-väljare med sig.

Totalt vill bara en av tre svenskar ha lägre skatt, avslöjar Aftonbladets unika Sifo-undersökning.

Moderatledaren lovade i sitt sommartal sänkt skatt för 6,1

miljoner svenskar. Det ska ske genom ett femte jobbskatteavdrag och sänkt skatt för pensionärer – under förutsättning att statsfinanserna går med överskott.

Dagen efter utlovade Mona Sahlin skattelättnader för pensionärer som skulle kosta statskassan 17,5 miljarder.

Varannan svensk är nöjd

Men svenskarna är tveksamma, visar Aftonbladet/Sifo. 52 procent vill ha kvar skatterna på samma nivå som i dag – eller höja dem. Andelen som vill ha sänkta inkomstskatter är 36 procent.

– Det finns en stor grad av förnöjsamhet med dagens skattenivå bland väljarna. Stödet för att höja skatterna är väldigt litet,

inte heller finns det något starkt tryck för att sänka skatterna,

säger Toivo Sjörén, opinionsansvarig på Sifo.

Starkaste stödet för sänkta skatter finns inte oväntat bland M- och KD-väljare.

– Moderaterna har en lång

tradition av att driva skattesänkningsfrågan. Det är inte konstigt att de väljarna samlas där, säger Toivo Sjörén.

”Finanserna avgör”

I går presenterade Anders Borg (M) budgetutrymmet för de kommande fyra åren.

– Ambitionen att sänka skatterna är helt villkorad av hur det går i de offentliga finanserna. Det är mycket tydligt att vi inte har de utrymmen vi såg under förra mandatperioden, säger han.

Enligt finansministern är det lättare att backa från skattesänkningar än från löften om höjt barnbidrag, förlängd föräldraförsäkring eller andra statliga utgifter.

– Väljarna har stor förståelse för att vi vill sänka skatterna men också för att takten, tempot och omfattningen måste villkoras av hur överskotten utvecklas.

”Vill prioritera äldre”

Bland borgerliga sympatisörer finns en tydlig splittring i skattefrågan. FP-väljarna är mest kallsinniga – bara 26 procent prioriterar lägre skatter.

Partisekreteraren Erik Ullenhag är inte förvånad:

– Svaren ligger rätt nära det som Folkpartiet har sagt. I det korta perspektivet vill vi prioritera sänkt skatt för pensionärerna och satsningar på elevhälsan och på äldreomsorgen. I det längre perspektivet är vi öppna för ytterligare jobbskatteavdrag, säger han.

”Sluter upp runt välfärden”

Inom de rödgröna är det mest anmärkningsvärda att fler S-väljare vill ha sänkt skatt än höjd, 27 procent mot 21 procent. Finansministerkandidaten Thomas Östros tar dock resultatet med ro:

– Frågar du folk om de vill betala mindre skatt är det ändå en överraskande liten andel som inte direkt svarar ”ja tack”. Och om det sker på bekostnad av de sjuka? Nej. På bekostnad av att det blir större klasser? Nej. Till slut finns det en väldigt stark uppslutning kring välfärden i alla fall.

Största motståndet till skattesänkningar finns hos miljöpartisterna – bara 11 procent svarar att de vill ha sänkt skatt. Motsvarande siffra bland V-sympatisörer är 16 procent.

Eva Buskas Joachim Kerpner Elisabeth Marmorstein

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010