Castro: ”bin Ladin är CIA-agent”

Usama bin Ladin är ingen riktig terrorist, utan anställd av CIA, enligt Fidel Castro.
Usama bin Ladin är ingen riktig terrorist, utan anställd av CIA, enligt Fidel Castro.

Terroristledaren Usama bin Ladin är i själva verket en CIA-agent, anställd av USA. Det hävdar Kubas expresident Fidel Castro.

– Både löjligt och osant, säger CIA till Aftonbladet.

Teorin publiceras i kommunistpartiets egen tidning Granma. Idén tycks ha tagit form i samband med ett möte med den litauiske författaren Daniel Estulin, som är känd för sina konspirationsteorier, enligt nyhetsbyrån AP.

Castro säger att bin Ladin alltid dök upp lägligt när USA:s förre president George Bush ville jaga upp folk och flytta fokus från någon annan fråga.

Anställd av Bush

– Varje gång Bush skrämde upp människor och höll ett stort tal så dök bin Ladin upp och hotade folk med en historia om vad han skulle göra, förklarar Castro för lokala medier.

– Bush saknade aldrig bin Ladins stöd. Han var en underhuggare, fortsätter han.

Som bevis hänvisar Castro till de senaste CIA-dokument som publicerats på sajten Wikileaks. Han går dock inte närmare in på exakt vad i dessa dokument han menar.

Under Castros samtal med Estulin hävdade den senare att bin Ladins riktiga röst inte har hörts sedan 2001. I stället ska alla inspelningar sedan dess ha utförts av en ”dålig skådespelare”.

CIA: ”Löjligt”

CIA avfärdar bestämt Castros anklagelser om bin Ladin som agent.

– Påståendet är både löjligt och osant, säger CIA:s taleskvinna Paula Weiss till Aftonbladet.

Utspelet från Castro är det senaste i en rad spektakulära uttalanden från den 84-årige före detta kommunistledaren. Under sommaren har han oväntat tagit plats i rampljuset igen efter att ha varit näst intill osynlig sedan han klev ner från presidentposten 2008.

Under sommaren har han bland annat varnat världen för ett nära förestående kärnvapenkrig mellan USA och Iran eller USA och Nordkorea. Han påstod också att VM-slutspelet i fotboll var i fara på grund av denna globala konflikt, men bad senare om ursäkt för att han varit lite väl snabbt ute med den spådomen.

Publisert: