Rödgrönt ras

Av: Lena Mellin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: tappar farten Det rödgröna blocket med Lars Ohly (V), Peter Eriksson (MP), Maria Wetterstrand (MP) och Mona Sahlin (S) och tappar 3,1 procent i Aftonbladet/United Minds senaste mätning. Sämst går det för Miljöpartiet som backar med 2,3 procent.

Drygt fem månader kvar till valet och spänningen stiger.

I Aftonbladet/United Minds nya väljarbarometer minskar gapet mellan blocken kraftigt.

De rödgröna tappar 3,1 procent. Regeringen ökar nästan lika mycket.

– Valet närmar sig och då normaliseras opinionen, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Val i Sverige är ofta jämna. Men i januari skilde det nästan elva procentenheter till de rödgrönas fördel i Aftonbladet/United Minds väljarbarometer som görs i samarbete med Cint.

Förra månaden hade gapet minskat till 8,6 procent. Nu är det nere på 2,6 procentenheter – men fort-farande till de rödgrönas fördel.

– Att det skulle jämna ut sig när valet närmade sig det har man vetat. Det här känns som en normalisering, säger Carl Melin.

Alliansen stark i Stockholm

Samtliga borgerliga partier ökar i mätningen, blygsamt men dock. Centern är tillbaka ovanför fyraprocentspärren som avgör om man kommer in i riksdagen eller inte.

Alla partierna i alliansen utom Moderaterna ligger dock lägre än de gjorde i valet 2006.

– De borgerliga går framåt i Stockholm. Debatten om Rut-avdraget, avdraget för hushållsnära tjänster, kan vara förklaringen. De borgerliga har också haft en sämre mobilisering. Men det har jämnat ut sig, säger Carl Melin.

I den rödgröna alliansen minskar stödet för samtliga partier. För Socialdemokraterna är skillnaden marginell, för Vänsterpartiet liten. Miljöpartiet däremot tappar hela 2,3 procentenheter.

Ingen får egen majoritet

Trots det ligger Miljöpartiet, som haft stark medvind i opinionen ända sedan i somras, fortfarande över tio procent. Det är dubbelt så många väljare som partiet samlade i förra valet.

– Det är lättare att säga att man ska rösta på ett oppositionsparti när det är långt till valet, säger Carl Melin.

Om det vore val i dag skulle inget av blocken få egen majoritet.

https://www.aftonbladet.se/tagg/f7a8933b-fe9e-4b6b-aadc-805af9d4b1bb, som i den här mätningen ligger kvar på i samma nivå som den förra, skulle bli vågmästare.

Carl Melin tror att skillnaderna mellan blocken kommer att fortsätta vara små.

– Gapet kommer sannolikt vara lågt, kanske ännu lägre än nu, i april och maj.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN