Sverige protesterar mot flaggbränning

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP

NYHETER

Statsminister Fredrik Reinfeldt och regeringen protesterar nu mot flaggbränningen vid Sveriges ambassad i Malaysia.

Foto: AP

I fredags tågade hundratals personer mot ambassaden i huvudstaden Kuala Lumpur. På plakaten stod det bland annat ”Svenskar – respektera andra religioner”.

Demonstranterna, som var medlemmar i olika muslimska organisationer och i ungdomsförbundet för islamistiska partiet PAS, överlämnade ett protestbrev till Sveriges ambassadör Helena Sångeland varpå aktionen avslutades med att den svenska flaggan utanför kansliet halades och brändes.

Händelsen polisanmäld

– Vi kommer att fortsätta våra ansträngningar att beskriva hur vårt svenska samhälle fungerar med grundlagsskyddad yttrandefrihet där publiceringsbeslut är skilda från den politiska makten, säger Fredrik Reinfeldt.

– Sedan kommer vi att protestera mot att man bränner svenska flaggor och vad jag förstått så är händelsen också polisanmäld.

På vilket sätt kommer ni att protestera?

– Jag uttrycker det på detta sätt. Det är enskilda grupperingar i Malaysia som stått för detta och jag går bara på vad ambassadören sagt.

Vill inte spekulera

Ser du en risk att protesterna sprider sig till andra länder?

– Det vill jag inte spekulera i, men jag lärde mig när vi hade en liknande diskussion för några år sedan vikten av att beskriva hur Sverige ser ut eftersom mycket av detta bygger på missförstånd eller används av krafter i olika länder för att uppnå helt andra syften.

– Det var också viktigt då hur muslimska representanter i Sverige stod upp och beskrev just den svenska yttrandefriheten och möjligheten att leva som muslim i Sverige sida vid sida med kristna och ateister.

Även bilder av konstnären Lars Vilks brändes under demonstrationen i Kuala Lumpur.

Ambassadör Helena Sångeland gjorde bedömningen att inga risker finns för svenskar i Malaysia, och inga protester har hållits på lördagen.

– Det har varit lugnt, säger Teo Zetterman vid UD:s pressjour.

TT

Publicerad: