Fick inte vara pappaledig – nu får kommunen bakläxa

Efter Aftonbladets artiklar: Nu får Benny rätt

Benny Holmström och hans fru Bernadeta Losy är glada över att domen som innebär att Benny kommer få en stödperson så han kan vara pappaledig. Här tillsammans med dottern Veronica, 3,5 månader.
Benny Holmström och hans fru Bernadeta Losy är glada över att domen som innebär att Benny kommer få en stödperson så han kan vara pappaledig. Här tillsammans med dottern Veronica, 3,5 månader.

Benny Holmström blev nyligen pappa – men var länge orolig för att han inte skulle kunna vara pappaledig.

Benny sitter i rullstol och Eskilstuna kommun vägrade att hjälpa honom med en stödperson.

Men nu har Förvaltningsrätten rivit upp beslutet.

– Det känns toppen, säger en glad Benny till Aftonbladet.

Benny Holmström och hans fru Bernadeta Losy har dubbel anledning att fira.

I december fick paret sitt första efterlängtade barn, en liten flicka vid namn Veroncia. Och i nu har Förvaltningsrätten i Linköping gjort det möjligt för Benny att vara pappaledig med sin dotter.

Aftonbladet har tidigare skrivit om paret. Efter en svår skidolycka för 19 år sedan blev Benny förlamad från midjan och ner, och sitter sedan dess i rullstol.

Paret väntade sitt första barn – men Eskilstuna kommun vägrade att ge Benny det extra stöd i form av en stödperson han behöver för att vara pappaledig och avlasta sin fru, som annars skulle tvingas vara hemma hela perioden.

Ger kommunen bakläxa

På grund av sin skada kan Benny inte ta hand om ett litet barn utan hjälp.

– Det känns helt bedrövligt. Jag får inte ens möjligheten att vara pappa på egen hand, sa Benny då.

Paret överklagade Arbetsmarknad – och familjenämndens beslut till Förvaltningsrätten – som nu river upp beslutet.

Så här skriver Förvaltningsrätten i domen:

”Förvaltningsrätten bifaller överklagandet på så sätt att Benny Holmström beviljas bistånd i form av stödperson under föräldraledigheten uppgående till det behov han har för att tillförsäkras en skälig levnadsnivå.”

"En lättnad"

Benny och Bernadeta är oerhört glada över beslutet. Nu kan Benny ta hand om parets barn och Bernadeta kan gå tillbaka till jobbet som vanligt efter mammaledigheten.

– Det är jätteroligt, och det är samtidigt en lättnad. Jag trodde samtidigt vi skulle få rätt, jag trodde inte att rätten skulle anse att jag inte skulle få vara pappaledig, säger Benny.

Nu ska ett möte anordnas med kommunen för att diskutera hur och när stödet ska utformas under pappaledigheten.

Kan planera framtiden

På grund av sina ryggsmärtor tror Benny att han kommer behöva en stödperson som kan finnas tillgänglig under dagarna för att hjälpa till under pappaledigheten.

– En del dagar har jag så ont att jag knappt kan göra några insatser. Det varierar från dag till dag, men jag kommer nog behöva en del hjälp, säger han.

Nu kan äntligen familjen slippa leva i ovisshet och planera framtiden.

– Det är väldigt glädjande. Nu kan vi sätta oss ner som alla familjer och besluta hur vi ska dela upp föräldraledigheten, den möjligheten hade vi inte innan, säger Bernadeta Losy.

Publisert: