Valexperten: Alliansens majoritetschans lever

 

Chansen för Alliansmajoritet i Riksdagen lever.

Vid ett omval i Värmlands valkrets skulle 12 mandat stå på spel igen. Det ger i så fall en unik möjlighet för taktikröstning bland rödgröna väljare som hellre ger Alliansen majoritet än låter SD behålla vågmästarrollen.

Gunnar Falkemark, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.
Gunnar Falkemark, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

– Det känns inte långt borta med omval i Värmland, säger Gunnar Falkemark, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Kriterierna för omval är enligt vallagen att oegentligheter kan konstateras, samt att det ”med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången”.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om allvarliga fel i rösthanteringen i Värmland. Ogiltiga röster ska ligga i sina originalkuvert i en specialförseglad påse. Men en bunt ogiltiga röster från Arvika överlämnades till länsstyrelsen direkt i handen.

Alla har rätt att överklaga

– Om det nu handlar om så lite som sju röster för att Folkpartiet skulle fått ett mandat till, då har sannolikt valresultatet påverkats, säger Gunnar Falkemark men poängterar att valmyndigheten kan komma till en annan slutsats.

Partier som deltar i valet samt alla väljare som röstat har rätt att överklaga valresultatet.

– Någon kommer ju överklaga, det kan man vara säker på, säger Gunnar Falkemark.

Han påpekar att omval på riksdagsnivå har skett förr. Senast gången var 1952 då väljarna i dåvarande Kristianstads län samt Jämtlands län fick gå tillbaka till valurnorna en gång till efter omständigheter som liknade de i Arvika.

Vid ett omval i Värmland kommer enligt vallagen både de nio fasta mandaten i Värmlands valkrets samt de tre utjämningsmandaten som tilldelats valkretsen att stå på spel igen.

”Enormt fokus på Värmland”

Det skulle i så fall innebära en unik situation där rödgröna väljare i Värmland kan komma att taktikrösta bort Sverigedemokraterna från vågmästarrollen genom att istället lägga sin röst på Alliansen.

– Det känns inte så himla osannolikt. Om de rödgröna får något mandat mer eller mindre spelar ju ingen roll. Om man däremot kan hålla SD borta från vågmästarrollen tror jag många hellre ger Alliansen majoritet, säger Gunnar Falkemark.

– Skulle det bli omval skulle det bli ett enormt fokus på Värmland.

Det nuvarande resultatet gav 7 av Värmlands riksdagsmandat till de rödgröna och 5 till Alliansen. Om taktikröster gör att förhållandet mellan blocken blir det omvända får Alliansen majoritet i riksdagen med 175 mandat.

Publisert:

Ämnen i artikeln