Nyheter

Polisen fruktar för dödligt våld

Av: 

Josefin Sköld

NYHETER

Överfallen blir allt våldsammare – nu agerar örebroarna på egen hand

Ökar tryggheten Jovelina Larsson, Bo Mclaughlin och Louise Granath är ute och patrullerar i Örebro. De hoppas att deras nattvandringar får effekt. ”Vi gör vad vi kan”, säger Bo Mclaughlin.
Ökar tryggheten Jovelina Larsson, Bo Mclaughlin och Louise Granath är ute och patrullerar i Örebro. De hoppas att deras nattvandringar får effekt. ”Vi gör vad vi kan”, säger Bo Mclaughlin.

Våldtäktsmännen som härjar i Örebro blir allt mer våldsamma.

– Det kan handla om dödligt våld nästa gång de slår till, säger Örebropolisens Torbjörn Carlsson.

Samtidigt avslöjar han att en av gärningsmännen kan ha varit 15 år vid sitt första våldtäktsförsök.

På de här platserna har överfallen i Örebro det senaste året ägt rum. (Klicka för större version)

Klockan närmar sig halv tre på natten. Mannen som trycker ner den artonåriga kvinnan mot asfalten har en mörk luvtröja på sig. Det är allt hon hinner se. Samtidigt som han håller fast hennes armar försöker han dra av henne byxorna. Hon skriker, och lyckas till slut ta sig loss och springa därifrån.

Ett dussin överfall

Det är den 11 augusti 2005, och våldtäktsförsöket på Trängkårsvägen i Örebro har nu visat sig ha flera samband med våldtäkter och överfall i Örebro det senaste halv­året. Framför allt den brutala våldtäkten på en 20-årig kvinna i slutet av mars.

– Jag vill dock inte gå in på vilka de gemensamma beröringspunkterna är, säger Torbjörn Carlsson.

Totalt handlar det om ett dussin överfall det senaste halvåret. Enligt polisens teorier rör det sig om två gärningsmän som agerar oberoende av varandra. Den ene av dem, en ljushyad man mellan 20 och 25 år, misstänks vara samme man som var aktiv redan 2005.

– Han var i så fall mycket ung när han begick sitt första våldtäktsförsök, säger Torbjörn Carlsson.

Tar saken i egna händer

Vid de senare överfallen har gärningsmännen använt sig av mycket grovt våld. Örebropolisen fruktar nu att det kan få ödesdigra konsekvenser.

– Vi kan inte utesluta att det handlar om dödligt våld nästa gång. Situationen är mycket oroande, säger Torbjörn Carlsson.

Ett tjugotal poliser har arbetat heltid med att lösa fallen sedan januari i år. Men det hittills uteblivna resultatet har fått örebroarna att agera på egen hand. Via

Facebook organiserar tre större grupper nattvandringar i olika stadsdelar för att öka tryggheten i Örebro.

– Vi går igenom parker, mörka tunnlar och cykelbanor – områden där vi vet att våldtäktsmännen slagit till tidigare, säger Bo McLaughlin.

Polisens utredare är övertygade om att någon vet vilka våldtäktsmännen är.

– De här brotten är så pass allvarliga att ingen kan verka oberörd under så lång tid. Det kan handla om att en förälder eller ett syskon anar att något är fel, men inte vågar anmäla.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Här har kvinnorna överfallits det senaste året i Örebro
Publisert: