Barn försvinner från sjukhus i Haiti

Av: Sofia Ström

Publicerad:
Uppdaterad:

Unicef-larm: 15 barn har försvunnit

Flera barn har försvunnit från sjukhus i Haiti efter skalvet.

Enligt FN:s barnfond, Unicef, är troligtvis människosmugglare i farten.

– Vi har dokumenterat ett 15-tal fall där barn försvunnit. säger Unicef-rådgivaren Jean Luc Legrand.

Barnen har försvunnit från sjukhusen "och då inte i sällskap med sin egen familj", säger sade Unicef-rådgivaren Jean Luc Legrand i Genève, till AFP.

– Unicef har arbetat i Haiti i många år och vi vet att problemet med barnhandel fanns redan tidigare. Tyvärr har många av dessa handelsnätverk kontakter med den internationella "adoptionsmarknaden", säger han.

Skyndar på adoptioner

Unicef har den senaste veckan varnat andra länder för att adoptera barn från Haiti i efterdyningarna av skalvet. Men flera länder, däribland Belgien, Frankrike, Kanada, Tyskland, USA , Tyskland och Holland har gjort tvärt om – de påskyndar adoptionerna.

Jean Luc Legrand jämför situationen med den som uppstod i Sydostasien efter tsunamin. Då gick smugglarnätverk igång direkt för att utnyttja kaoset och svagheten hos de lokala myndigheterna för att "kidnappa barn och föra ut dem ur landet", säger han.

Föräldrar kanske lever

Smugglarna tjänar pengar på att adoptera bort barn – som inte ens behöver vara föräldralösa.

– Man måste säkert veta att föräldrarna inte lever. I andra hand måste man hjälpa barnen att återförenas med syskon, släktingar eller andra familjemedlemmar. Även grannar kan ta hand om barnen, sa Minja Peuschel, som arbetar med barn i krig och konflikter på Rädda Barnen tidigare i veckan till Aftonbladet.se.

Rupert Colville, talesman för FN:s människorättskommission, säger att barnslaveri och barnhandel i Haiti "är ett existerande problem som lätt kan bli en allvarlig fråga de närmaste veckorna och månaderna".

Körs iväg i bil

FN i Haiti har nu skärpt övervakningen av vägarna eftersom uppgifter framkommit som tyder på att barnen förs med bil till Dominikanska Republiken och flygs iväg därifrån.

– Det här pågår nu. Vi har fått de första bevisen på det, det är ingenting som kan ifrågasättas, säger Jean Luc Legrand.

Han kan inte ge några detaljerade uppgifter om de 15 saknade barnen, men fallen har dokumenterats av socialarbetare och hjälporganisationer som arbetar för Unicef på sjukhusen.

Publicerad: