Schimpanskvinnan kan inte transplanteras

Av: Sofia Ström

Publicerad:
Uppdaterad:

Fick ansiktet bortslitet av galen schimpans

Charla Nash visade sitt vanställda ansikte i Oprah Winfrey show.
Foto: Harpo / Splash News
Charla Nash visade sitt vanställda ansikte i Oprah Winfrey show.

Charla Nash fick händerna, näsan, läpparna och ögonlocken bortslitna i en schimpansattack förra året.

Nu uppger kliniken där hon skulle genomgå ansikts- och handtransplantationerna att de drar sig ur.

Foto: ap
Travis har medverkat i tv-reklamer för bland annat Old Navy och Coca Cola. Han behandlades som en i familjen, kunde klä sig själv och åt vid middagsbordet tillsammans med sin matte.

Charla Nash kommer inte att få de transplantationer som hon behöver för att återställa sitt utseende efter den brutala attacken.

Nash ligger inlagd på Cleveland Clinic – kliniken som utförde USA:s första ansiktstransplantation.

Men kliniken säger sig inte kunna utföra handtransplantationerna, skriver AP.

Samma donator

Hand- och ansiktstransplantationerna måste göras samtidigt och komma från samma donator, säger Nash advokat Bill Monaco till AP.

Charla Nash familj letar nu efter alternativa kliniker för transplantationerna – det kan också bli aktuellt med ett samarbete mellan två sjukhus.

För Nash är i stort behov av båda operationerna.

– Det skulle förbättra hennes liv betydligt, säger Monaco.

Ansiktstransplantationen skulle hjälpa Charla Nash att lukta, andas och äta och en handtransplantation skulle göra henne mer självständigt, berättar han.

Kompis schimpans

Men även om kliniken skulle ha sagt ja till operationerna så skulle de inte kunna utföras än på några år. Nash tillstånd är fortfarande ganska dåligt trots att hon har legat på sjukhus i nästan ett år.

En sjukvårdare sa att hon sett ut som om hon "passerat en köttkvarn" efter attacken.

Det var den 90 kilo tunga schimpansen Travis som attackerade Nash hemma hos Nash väninna Sandra Herold i Hartford, Connecticut USA i februari förra året.

Charla Nash hann bara ut ur bilen innan Travis anföll henne. Sandra Herold försökte avbryta attacken genom att knivhugga sitt husdjur.

Nash familj stämmer nu Sandra Herold på 360 miljoner kronor för vårdslöshet och oförmåga att konrollera "ett vilt djur med våldsamma tendenser". Dessutom stämmer de staten på 1 miljard kronor.

Publicerad: