Tack – ni har gett Cacou en chans

avJan Helin

Aftonbladets chefredaktör: Nu sprider vi vår kampanj utomlands

1 av 2 | Foto: Foto: JERKER IVARSSON
HITTADES AV SIN PAPPA Lilla Cacou hittades svårt skadad under rasmassorna av sin pappa – i samma stund som han hade gett upp hoppet. Cacou opererades i en och en halvtimme. Hennes högra arm amputerades. Men hon mår bättre.

I går var en bra dag tack vare alla er som hjälpte till.

Det var en dag där vi kunde ställa journalistiken i tjänst till något som mycket snabbt gör skillnad.

Ni är tusentals som hörsammat vår uppmaning att jobba en timme för Haiti och skänka pengarna till Läkare utan gränsers arbete i katastrofområdet.

Bara i vår Facebook-grupp har i skrivande stund över 9 000 personer anmält sig till kampanjen. 1,8 miljoner kronor har hittills flutit in på Läkare utan gränsers konto. Allt är inte räknat ännu och mer är på väg. Vi berättar för er när slutsumman är färdig.

Inspirerade av ert engagemang kommer vi i dag att försöka ta kampanjen vidare ut i världen. Via sociala medier sprider vi uppropet En timme för Haiti på nio olika språk. Samtidigt uppmanar vi mediekollegor världen över att göra om vår kampanj i sina länder och använda sina tidningar och sajter för att få människor att jobba en timme för Haiti.

Det går inte att undvika attbli berörd av allt det hemska vi ser, men också av de mirakel som fortfarande sker i Port-au-Prince.

Själv kan jag inte sluta tänka på den lilla flickan Cacous öde. Hur hennes pappa Pierre trodde han förlorat allt, men hittade sin lilla dotter under rasmassorna, illa tilltygad men vid liv. Hans kamp för att få henne under vård lyckades till slut. I Mattias Carlssons reportage fick vi följa pappa Pierres kamp för Cacous liv.

I går när vi under vår vinjett Världen direkt kopplade ihop er läsare med folk på plats i Haiti fick vi följa Cacous öde vidare.

Vår läsare Linnea frågade i chatten läkaren Henrik Jörnvall på plats i Port-au-Prince hur det gått för Cacou.

Läkarens svar är all förklaring som behövs till varför det var värt att jobba en timme för Haiti:

Jag undersökte henne precis. Hon mår bra, hennes arm är bättre. Hon har fortfarande hudskador i huvudet, man ser fortfarande en del av hennes skallben. Det krävs en del operationer innan hon är helt bra. Men hon äter och verkar må fint. Det viktiga var att hon klarade sig från infektionen.

Läkare utan gränser räddar liv. Ge dem ditt stöd.

ARTIKELN HANDLAR OM