Kött från plågade djur säljs i Sverige

Djuren plågas till döds och slaktas – konsumenter och säljare vet inget

Biffen du har på tallriken kan komma från djur som har plågats till döds.

Trots att det är olagligt i Sverige.

Nu varnar köttbranschen konsumenterna för det olagliga köttet.

I Sverige är det förbjudet att slakta djur som inte är bedövade.

Men i andra EU-länder är det fullt tillåtet att exempelvis skära upp strupen på en ko och låta den förblöda. Slakten är mycket plågsam för djuren och används ofta som en del i religiösa ritualer, där krav ställs på att djuret dödas och slaktas på ett visst sätt.

I stora delar av Europa finns det i dag en stor marknad för dessa halal- och kosherslaktade charkvaror. I flera länder slaktas nästan alla får och lamm och upp till var sjätte ko utan bedövning, uppger Svenska Dagbladet.

Säljaren vet inget

Men nu har detta nöt- och lammkött även börjat nå Sverige. I många svenska butiker och restauranger säljs köttet – utan att konsumenter eller säljare vet om det.

Enligt en kartläggning som Svenska Dagbladet har gjort kan ingen av de stora livsmedelsbutikerna i Sverige redovisa avtalstexter eller kontrollrapporter som garanterar att kött från djur som plågats vid slakten inte säljs.

Nu varnar köttbranschens företrädare för att detta ”plågade” importkött kommer att öka i svenska butiker.

– Det är alldeles uppenbart att det är på det viset. Marknaden styr och för att inte få brist på rituellt slaktat kött kan slakterier i andra länder överproducera. Sedan säljs det som vanligt kött, säger Åke Rutegård, är vd för Kött och charkföretagen, KCF, till SvD.

Inte farligt

Att äta kött från ett djur som har plågats till döds utan bedövning är inte farligt för människan. Men för djuren är slakten mycket smärtsam.

Kor tvingas in i en ställning som liknar en torktumlare. Där spänns de fast, vänds upp-och-ned och får slutligen strupen avskuren.

– Det är inget litet snitt, som en del försöker göra gällande. Det handlar om ett jättestort operativt ingrepp utan bedövning, säger han till SvD.

Försöker råma

Trots det stora snittet kan djuret vara vid medvetande flera minuter. En kartläggning visar att det i genomsnitt tar 4–5 minuter innan djuret dör. Men i vissa fall kan det ta upp till 11 minuter.

– Man kan se på ögonens rörelser att djuret är vid medvetande. Ofta försöker de råma, men kan inte då luftstrupen är av. Har man sett det så är det inte något man glömmer, säger Åke Rutegård, till SvD.

Flera europeiska djurrättsgrupper försöker nu få EU att förbjuda den smärtsamma slakten.

Publisert: