Kan dömas till 14 års fängelse

1 av 4 | Foto: Advokat Margareta Arvidsson.
NYHETER

ÖREBRO. Åklagaren yrkar på 14 års fängelse för Niklas Eliasson, 24-åringen som kommit att kallas för Sveriges värsta serievåldtäktsman.

Under den långa rättsprocessen har han inte en enda gång sett sina offer i ögonen.

– Han har sagt att han inte är värd att se eller tilltala dem. Det enda han önskar nu är att det ska utredas hur det kan ha blivit så här, säger hans advokat Margareta Arvidsson.

Klockan nio i morse inleddes den sista rättegångsdagen i Örebros tingsrätts säkerhetssal.

Niklas Eliasson kom in i salen i jeans och grå munktröja. I dag hade hans handfängsel tagits bort innan han leddes in i säkerhetssalen. Han tittade inte en enda gång mot den fullsatta åhörarläktaren utan höll blicken fäst mot domaren och omväxlande bordsskivan.

När domaren frågade om han hade något emot att media spelade in det korta förhör med honom som var offentligt sa han:

Stängda dörrar

– Jag ser helst att de inte spelar in.

Åklagaren och advokatens slutpläderingar hölls bakom stängda dörrar. Men efteråt berättade åklagare Pia Åsberg att hon yrkar på 14 års fängelse för Eliasson.

– Det är vad den sammanlagda brottspåföljden blir. Det är även flera grova våldtäkter i åtalet.

Men innan rätten kan besluta om Eliasson kan dömas till fängelse ska de först besluta om han ska genomgå en stor Rättspsykiatrisk undersökning. Både åklagaren och advokaten har yrkat på det och om en vecka ska Örebro tingsrätt meddela sitt beslut i frågan.

Eliasson själv vill gärna genomgå undersökningen.

– Han önskar att det ska utredas hur det kan ha blivit så här, varför han gjort det han gjort, säger Arvidsson.

Känner med hjärnan

Enligt åklagare Pia Åsberg är alla inblandade lättade över att den långa rättsprocessen nu är över. Inte minst offren.

– Det har varit tungt för dem. De har alla mött honom i rättssalen, säger hon.

Niklas Eliassons advokat säger att hennes klient även han är lättad över att rättegången gått så pass väl som den har och att han har tyckt att det varit jobbigt, även om han inte visar något utåt.

– Han känner med hjärnan, inte med hjärtat, säger hon.

När han mött sina offer i salen har han vägrat att titta på dem.

– Han har sagt att han inte är värd att titta på dem eller tilltala dem. Han vill inte ha medlidande utan står för det han gjort.

Kraftigt våld

Det är drygt ett halvår sedan Niklas Eliasson, 24, greps på en toalett i en källare i Örebro misstänkt för att vara den man som överfallit kvinnor i Örebro under flera års tid. Eliassons överfallsserie inleddes 2005, då han bara var 19 år. Överfallen har varit mycket råa med inslag av kraftigt våld. Niklas Eliasson har vid flera av överfallen kommit cyklandes på sin cykel och attackerat kvinnorna med fart och kraft.

Han står åtalad för överfall mot 15 kvinnor.

Rättegången mot Niklas Eliasson har till största delen hållits bakom stängda dörrar för kvinnornas skull. Den har även omgärdats av ett massivt säkerhetspådrag på grund av en hotbild mot den misstänkte serievåldtäktsmannen.