På vakt mot plundrarna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-30

Muséer och butiker länsas av beväpnade banditer – svenska Latifa: De bryter sin in och stjäl i husen

Med kniv och skjutvapen slåss unga män mot plundrare som nu tar över i allt fler egyptiska städer.

– De slår sönder bilarna. De bryter sig in och stjäl i husen. Jag är skiträdd och jättenervös, säger Latifa, 26, från Skåne.

I Kairo har laglösheten tagit sig in i museerna och förstört ovärderliga mumier och kulturskatter.

Efter de tumultartade demonstrationerna härjas gatorna i flera av Egyptens större städer av rövare och plundrare. Tv-kanalen al-Jazira rapporterar hur polisen dragit sig undan och lämnat Kairos gator åt sitt öde.

Beväpnade unga män samlas nu i gathörn och portar för att skydda sig mot plundringen. Ingen lyder det utegångsförbud som råder sedan klockan 16 varje eftermiddag.

Samurajsvärd

– Jag bor en timme från Frihetstorget och gick hem. Längs de stora gatorna står folk med påkar och skjutvapen och skyddar de mindre gatorna, säger Emma Sundkvist, 28, från Stockholm som bor och studerar i Kairo.

Rövare på motorcykel beväpnade med bland annat samurajsvärd åkte runt och letade efter butiker att plundra.

– Folk kommer att slakta varandra. I moskén har de varnat för plundrarna, säger svenska Latifa, 26, som står på en balkong på sjunde våningen i Kairo när Aftonbladet når henne.

I bakgrunden hörs skrik från folkmassan. Någon ropar i en megafon till de boende att tända lamporna. Plötsligt hörs ett skott. Latifa ser inga poliser på gatorna i bostadsområdet.

– Min kompis fästman är polis, han har fått ledigt tills vidare.

Militären finns på gatorna, men säger sig inte ha något uppdrag att skydda befolkningen.

– Det finns ingen lag och ordning. Det är verkligen upp till människorna att hålla ordning. Nu tänker man på hur de mest basala sakerna som mat, vatten och elektricitet ska fungera, säger Emma Sundkvist.

”Alla är skitnervösa”

Ola Theander från Luleå befinner sig i den välbärgade förorten New Cairo. Området är inhägnat och skyddas av grindar som plundrare försökt forcera:

– Alla är skitnervösa och jättespända. Det finns ingen polis, polisen har abdikerat. Det har kört in två militärvagnar i området för att vakta.

Människor i kvarteret började i går köa till mataffärerna för att hamstra livsmedel.

– Jag kände oro i dag. När man ser att alla omkring är allvarliga och oroliga, då inser man att något är på gång, säger Ola Theander.

Tillsammans med sin fru gör han i dag ett försök att ta sig till Sverige. Men bara att ta sig till flygplatsen är riskabelt.

– Det finns illegala vägspärrar som stoppar bilar. De är ganska vanliga.

I spåren av tumulten har dessutom stora turistattraktioner som pyramiderna stängts, liksom Egyptiska museet i Kairo, som bland kan visa Tutankhamuns 3 300 år gamla dödsmask i guld.

Ovärderliga mumier

Natten till i går plundrades museet på en del av sina skatter och två ovärderliga faraonska mumier förstördes.

– Museets samlingar innehåller de äldsta fysiska spåren efter namngivna historiska människor som finns. Det vore hemskt om de förstörts, säger Geoffrey Metz, doktorand i egyptologi vid Uppsala Universitet.

Under dagen i går bildades en mänsklig kedja av poliser och civila runt museet för att skydda det från fler plundrare.