Maud Olofsson: – Måste bli mer energimedvetna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-27

Går du på knäna av din elräkning?

Då kommer två handfasta råd från Maud Olofsson (C):

Tilläggsisolera och sätt in treglasfönster.

Det var dystra besked som näringsministern kom med när hon träffade Aftonbladet efter ett möte med chefen för Energimarknadsinspektionen (EI).

Tjockare isolering

För de familjer som nästan går under av sina räkningar finns det, tyvärr, inte någon snabb lösning.

– På kort sikt är det enda man kan göra att försöka hålla nere den egna elförbrukningen. Ökar man tjockleken på vindsisoleringen från 15 till 45 centimeter kan man spara 3 300 kronor per år, och genom att sätta in treglasfönster kan man spara 2 000 kronor per år, säger Maud Olofsson.

– Jag förstår kundernas oro. Jag har också nära och kära som klagar över detta.

Ingen sänkt elskatt

Men de trista budskapen var inte slut där.

Näringsministern berättade också att det inte finns några som helst planer på att sänka elskatten.

– Det finns inget aktuellt som vi diskuterar just nu, men vi är beredda att titta på alla åtgärder som kan göra det enklare för kunderna.

Maud Olofsson fick också frågan om de tiotals miljarder kronor som konsumenterna numera betalar extra i utsläppsrätter och när hon tänker kompensera svenskarna för den summan.

Även där blev det ett nedslående besked.

– Att rädda klimatet gynnar alla kunder. Om vi inte är beredda att göra någonting för att minska klimatutsläppen så blir det andra effekter som kommer att ge andra kostnader.

”Gör mitt jobb”

Yvonne Fredriksson, Energimarknadsinspektionens vd, kommenterade i sin tur de 300 000 människor som skrivit under Aftonbladets elnätuppror och krävt att hon ska göra ett bättre arbete.

– Jag tycker verkligen att jag gör mitt jobb. Men jag förstår ju att folk tycker att det är besvärligt när elpriserna stiger utan att man fått någon förvarning om det. Det jag kan säga är att de har en bra granskning och de kommer att få en bra granskning.