Nyheter

”Havet ska bli rött av blod”

avSebastian Chaaban

Foto: AFP
Rebeller vid frontlinjen utanför Misrata.

Det blå havet ska bli rött av blod”

Nya dokument avslöjar Muammar Gaddafis grymhet mot det egna folket.

Befolkningen i belägrade Misrata ska svältas – och rebellerna jagas till sista man.

Muammar Gaddafi.

Hårda strider pågår fortfarande om Misrata i Libyen. Dagligen faller raketer över kuststaden, som nu varit belägrad i nära fyra månader sedan rebellerna tog över makten.

Trots NATO:s bombningar ger inte de regimtrogna styrkor inte upp.

Order om att bomba

Och nu avslöjar tusentals dokument, som rebellerna hittat i regeringsbyggnader i staden, Gaddafis grymhet mot det egna folket.

I ett av dokumenten ger en befälhavare order om att bomba och svälta ut befolkningen.

”Det är absolut förbjudet att bistå med bilar med förnödenheter, bränsle, eller genom andra sätt ta sig in i Misrata genom samtliga infarter eller vägspärrar.”

I ett annat dokument får armen order om att jaga skadade rebeller och hur staden ska bombas, enligt The Observer, som fått tillgång till en del av filerna.

Klassas som krigsbrott

Gaddafi ska även ha beordrat att Misrata ska utplånas och att ”det blå havet ska bli rött av blodet från stadens invånare.”

Dokumenten avslöjar flera handlingar som klassas som krigsbrott och har samlats in av utredare som jobbar åt Internationella brottmålsdomstolen, ICC, i Haag.

Filerna kan mycket väl spela en avgörande roll om Muammar Gaddafi och hans anhängare blir åtalade för brott mot Genevekonventionen.

Slut på pengar

Åklagare från ICC väntar nu på att striderna om Misrata ska upphöra, så de kan besöka staden och gå igenom dokumenten.

Men oppositionen i Libyen uppger samtidigt att de håller på att få slut på pengar – och har stora svårigheter att finansiera kriget.

– Vi har slut på pengar. Och vi håller på att få slut på allt. Det är ett totalt misslyckande, säger Ali Tarhouni, rebellernas finansminister, till nyhetsbyrån Reuters.