Fejkade handikapp - fick ut 13 miljoner

1 av 3 | Foto: 47-åringen ser på bilderna ut att både kunna stå och gå utan några större problem.
NYHETER

Den 47-åriga mannen sa att han satt i rullstol och var i behov av personlig assistans dygnet runt.

Men polisens bilder visar hur han går – och till och med kan arbeta på sitt hus utan hjälp.

– Jag kommer att yrka på ett flerårigt fängelsestraff, säger kammaråklagare Eva Kokkonen.

47-åringen har haft personliga assistenter sedan 2005. Han har berättat hur han sitter i rullstol, och behöver hjälp för att klara vardagen efter en olycka 2001.

– Han har påstått sig vara så dålig att han inte ens kan använda elrullstol på grund av skakningarna, utan måste köras i en manuell rullstol, säger Kokkonen.

Men polisens utredning visar något helt annat. Bland annat bor två av assistenterna som ska hjälpa mannen över 40 mil bort.

Bland bevisen mot 47-åringen finns bland annat filmer tagna av polisen där 47-åringen syns arbeta obehindrat i sin trädgård. Dessutom har de hittat bilder där 47-åringen genomför renoveringar i sitt hus – även här kan han stå utan några synliga besvär.

Under sex år har mannen lurat försäkringskassan på sammanlagt 13,6 miljoner kronor, enligt stämningsansökan.

”Kan ta hand om sig själv”

– Det är möjligt att han har smärta och en viss stelhet i ryggen, och att han inte är fullt arbetsförmögen. Men han är i vart fall vid så pass god vigör att han kan ta hand om sig själv och leva ett fullvärdigt liv, säger Kokkonen.

Tre assistenter – mannens sambo och två bröder – åtalas tillsammans med 47-åringen, också de misstänkta för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Fullt frisk enligt läkarintyg

Enligt ett läkarintyg från 2008 har mannen inga funktionsnedsättningar, och känner sig fullt frisk. Intyget lämnades in i samband med att 47-åringen ansökte om förlängt körkortstillstånd.

Enligt en annan läkare är han så svårt handikappad att det finns risk att han skulle dö utan assistanshjälp.

Den läkaren åtalas också – misstänkt för medhjälp till grovt bidragsbrott.

– Jag hävdar att det intyg hon har skrivit i november 2010 om att han i stort sett skulle dö utan assistans inte är sant, säger Kokkonen.

Bor halva året i USA

47-åringen är skriven på en ort i Östergötland – men har bott halva året i Kalifornien i USA, och andra halvan på Gotland.

Mannen har suttit häktad sedan början av juni. Något som han enligt åklagaren klarar bra – utan assistans.

– Han klarar det alldeles utmärkt och behöver ingen hjälp på häktet, säger hon.

47-åringen nekar till brott.

– Hans balanssinne har varit påverkat hela tiden, men han har kunnat gå och röra sig kortare sträckor, säger 47-åringens advokat, Göran Wålander, till TV4 Nyheterna.