Gaddafis son gripen

avSusanna Vidlund, Camilla Sundell, Sofi Tagesson

Saif al-Islam flydde – greps i västra Libyen

1 av 23
Muammar Gaddafi levde när han greps, men dödades under färden i ambulansen.

Gaddafis son Saif al-Islam försökte fly.

Men han greps i Zlitan i västra Libyen, rapporterar TV-kanalen al-Arabiya enligt tidningen VG.

Saif ska enligt uppgift ha förlorat sin ena arm, och vårdas nu på sjukhus.

Gaddafis son Saif al-Islam uppgavs tidigare i dag vara på flykt söderut i riktning mot Niger. Sonen skulle enligt nyhetsbyrån TT färdas i ett bepansrat fordon.

På eftermiddagen kom nya uppgifter: Saif al-Islam har gripits.

En talesman för den libyska militären säger till Al Jazira att Saif nu vårdas på sjukhus efter att ha förlorat en arm.

Uppgifterna om vad som har hänt med Saif – om han är gripen eller befinner sig på flykt – är fortfarande osäkra, och har inte bekräftats.

Saif al-Islam är den av Gaddafis söner som har stått sin pappa närmast. Han anses ha haft ett stort inflytande i Libyen.

Kula i kroppen

Samtidigt rapporteras undersökningen av Gaddafis kvarlevor ha gett resultat. En kula penetrerade hans inälvor och det var det som slutligen fällde Muammar Gaddafi enligt läkare som undersökt den döda kroppen.

– Gaddafi levde när han greps och dödades senare. En kula som gick igenom hans inälvor var det huvudsakliga skälet till hans död, sade doktor Ibrahim Tika till tv-kanalen al-Arabiyya enligt TT.

Därefter avfyrades ytterligare en kula genom Gaddafis huvud.

FN vill utreda diktatorns död

Den före detta diktatorn skulle ursprungligen begravas i dag vid en hemlig ceremoni i Misrata. Men begravningen skjuts upp enligt övergångsstyret. Enligt Al-Jazira sker detta efter en förfrågan från den internationella brottsmålsdomstolen i Haag. De vill själva genomföra nödvändiga tester av kroppen innan den begravs.

Kroppen finns nu i ett kylrum för kött i Misrata, enligt BBC.

– Jag bad att den skulle ligga i kylrummet i några dagar...så att alla verkligen får veta att han är död, säger läkaren Ibrahim Tarhouni enligt TT.

Samtidigt kräver FN:s organ för mänskliga rättigheter en utredning av Muammar Gaddafis dödsfall, uppger AP. Kommissionären Navi Pillay anser att det finns så pass många versioner av vad som hände att en utredning krävs.

Nato avslutar insats

Nato har preliminärt kommit överens om att avsluta uppdraget i Libyen den 31 oktober, säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen enligt AP. Det formella beslutet ska fattas nästa vecka.