Waidelich: Borg för optimistisk

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringens budget är alltför passiv.

Det menar Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich.

– Jag skulle vilja ha sett mer satsningar på utbildning och infrastruktur, säger han.

Foto: SCANPIX
Tommy Waidelich.

Efter att Anders Borg (M) presenterat sitt förslag till nästa års budget höll Socialdemokraternas Tommy Waidelich en pressträff. Enligt honom gör regeringen en alltför optimistisk bedömning av den ekonomiska utvecklingen under 2013-2014.

– Vi går in i en kris med väldigt hög arbetslöshet. Samtidigt är utanförskapet kvar på samma nivå som när regeringen tog över 2006, säger han.

”Delar inte bedömningen”

Waidelich tyckte det var märkligt att regeringens svar på krisen stavas sänkt restaurangmoms.

– Det är vad som ska få fart på Sveriges ekonomi. Det som är märkligt är bedömningen att vi har ett svårt år framför oss 2012. Samtidigt fick vi reda på att det bara är en dipp, även om världen befinner sig i kris. Redan 2013 kommer vi ha en rekordhög BNP-tillväxt och 2015 kommer vi har arbetslöshet på som går ned, sägs det. Jag delar inte den bedömningen och jag har noterat att de bankekonomer som uttalat sig hittills inte heller gör det.

”Krogmomsen inte lösningen”

Waidelich tror i stället att krisen kommer att bli en lång och utdragen process.

– Det som händer nu i EU kommer att påverka Sverige som är exportberoende land. Vi har inte rustat oss på det sättet som vi kunde inför den kris som står för dörren. Förra gången när vi hade finanskris hade vi en krona som hjälpte till att dra. Jag tror inte att det finns möjligheter för det den här gången.

– Dessutom har vi en massarbetslöshet på 7,4 procent och ett utanförskap som enligt Moderaternas sätt att räkna är lika stort som det var 2006. I det här läget är det viktigt att få ordning på statsfinanserna och det det är viktigt att prioritera rätt. Där är inte krogmomsen lösningen. Jag skulle vilja ha sett mer satsningar på utbildning och infrastruktur.

MP: ”Visionslöst”

Per Bolund, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet kallar budgeten för ”visionslös”.

– Det verkar som man slagit i kapacitetstaket för visioner. Man ger lite på många områden, men vi saknar de stora framtidsinvesteringar som behöver göras inom utbildning och infrastruktur. Som en riktig satsning på lärarlönerna och större satsningar på infrastruktur, inte bara underhåll, säger han.

Miljöpartiet är däremot i grunden positiva till att restaurangmomsen sänks.

– Vi får se om det kommer med i vårt budgetförslag, men i grunden är vi för det, säger Per Bolund.

Han saknar dessutom satsningar på miljön i budgeten.

– Vi saknar en miljöpolitik överhuvudtaget. Det visar på att regeringen inte förstått allvaret av klimatproblemen. I stället görs nedskärningar på många håll.

Vänsterpartiet: Samhället dräneras

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, menar att regeringen ägnat de senaste åren åt att dränera samhällets gemensamma kassa.

– I ett läge då vi har massarbetslöshet, och en stigande sådan, väljer regeringen att skänka bort 5,4 miljarder i sänkt krogmoms. Inga nya jobb skapas. Det är raka motsatsen till att ta ansvar, säger hon i en kommentar till regeringens budgetproposition. Vänsterpartiet presenterar istället ett alternativ: en storsatsning på jobb för ungdomar.

– Det behövs en generationsväxling i arbetslivet, särskilt i äldreomsorgen. Satsningen motsvarar regeringens 5,4 miljarder och möjliggör för 25 000 nya arbetstillfällen i välfärdssektorn. Regeringen pratar om arbetslinjen. Vi skapar jobb, säger Ulla Andersson.

SD: Saknar sänkning av pensionärsskatten

– Det är en ganska svag budget med satsning på märkliga och dyra jobb. Sänkt krogmoms och satsningen på instegsjobb kostar 11 miljarder och ger högst 6 000 jobb. Det är 1,8 miljoner per jobb, vilket är väldigt dyrt. Här handlar det om att man måste satsa på matchning. Vi kommer satsa mer på yrkesvux och på yrkesskolor. Det är det viktigaste i de tider som väntar.

Åkesson tycker att regeringens satsningar på infrastruktur är bra, men hade gärna sett att lite mer pengar satsades på det området.

– Men framför allt saknar jag en sänkning av pensionärsskatten, det kommer vara en stor del av vår egen budget när den kommer. Det finns en majoritet i riksdagen för att jämna ut den klyftan. Det kan komma ett initiativ i riksdagen från den samlade oppositionen. Vi gick ju alla till val på det. 

Publicerad: