Första bilderna från Fukushimakaoset

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Framsteg i arbetet med kärnkraftsreaktorerna

1 av 4
Personalen kämpar i de delvis förstörda byggnaderna med livet som insats.

För första gången har bilder inifrån kärnkraftverket Fukushima 1 släppts ut.

Där syns hur arbetare utrustade med små ficklampor försöker få kylsystemen att fungera.

I morse lyckades de få strömmen tillbaka till två kontrollrum – men tre arbetare fördes efteråt till sjukhus för strålskador.

Tretton dagar har gått sedan tsunamin svepte över Japan.

Under lika lång tid, och bara utrustade endast med ficklampor, har arbetarna på Fukushima 1 haft Japans just nu viktigaste jobb.

I går släpptes de första bilderna inifrån kärnkraftverket. De visar hur arbetarna söker efter viktig information i de olika kontrollrummen, samt kontrollerar hur rummen skadats av de påfrestningar som varit under de senaste två veckorna.

Fem kan ha dött

De har dag och natt arbetat för att få kylsystemen i anläggningarna att börja fungera. I den rykande hettan från de skadade reaktorerna arbetar de med heltäckande skyddsutrustningar som ska skydda från radioaktiva partiklar.

Av alla de hjältar som arbetar vid kärnkraftverket tros fem personer redan ha mist livet, medan 18 har skadats. Andra har sagt att de redan vet att arbetet kommer att leda till deras död, enligt Daily Mail.

”Pappa kom tillbaka”

Och landets befolkning hoppas att de som riskerar sina liv ska klara sig oskadda.

”Min pappa begav sig till kärnkraftverket, och jag har aldrig sett min mamma gråta så mycket. Arbetarna där kämpar hårt, och offrar sig själva för att skydda dig. Snälla pappa kom tillbaka vid liv”, twittrade en flicka enligt Daily Mail.

En kvinna har berättat att hennes man fortsatt att arbeta på kärnkraftverket, trots att han visste att han utsattes för stora mängder radioaktiv strålning.

”Snälla fortsätt livet som vanligt, jag kommer inte att komma hem på ett tag”, skrev han till sin fru i ett mejl.

Ny rökbildning

Efter flera bakslag kom på torsdagen äntligen ett positivt besked från Fukushima.

Arbetarna lyckades då få tillbaka elen.

– Ljuset kom tillbaka klockan 11.30 på torsdagen, säger en talesman till AFP.

– Men vi är fortfarande osäkra på om detta innebär att kylsystemen kommer att fungera som det ska.

Genombrottet innebär att arbetarna nu återigen kan använda två kontrollrum, för reaktor 3 och reaktor 1, som de tidigare tvingats överge.

Men direkt efter de glada nyheterna kom ännu ett bakslag:

Tre arbetare skadades av strålning och fördes till sjukhus för vård. De tre kärnteknikerna drog ledningar i källaren till en turbinbyggnad, då två av dem fann sig stående i en vattensamling, berättade en talesman för Nisa. Trots att männen bar skyddsdräkter sipprade vätan igenom och deras ben utsattes för strålning, varpå de fick föras till sjukhus, skriver TT.

Publicerad: