Etikettskola för Victoria & Daniel

avCarina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska kronprinsessparet får instruktioner inför det brittiska bröllopet

Aja Baja Kronprinsessan Victoria bör byta om inför bröllopet i England. Enligt den 22-sidiga etikettguide som hon, maken och alla de övriga 1900 gästerna fått ta del av står det bland annat uttryckligen att vitt är förbjudet.

Daniel går redan i prinsskola.

Men nu får även frugan, kronprinsessan Victoria, kurs i hur man beter sig.

Alla gäster till det brittiska kungabröllopet har fått en 22 sidor lång etikettguide.

En av punkterna avhandlar bland annat konsten i hur man dricker te och exakt rätt sätt att hålla i en tekopp.

Allt som allt är det 22 sidor med vett och etikett som alla de 1 900 gästerna får skickade till sig inför bröllopet den 29 april mellan prins William och hans fästmö Kate Middleton.

Inga mobiler

Gästerna, som vid sidan om det svenska kronprinsessparet även inkluderar Elton John och makarna Beckham, får i pampletten även reda på att det är högst oklokt att ha mobiltelefonerna i gång och man rekommenderas inte heller konkurrera med bruden genom att bära vitt, elfenbensvitt eller gräddfärgat under bröllopet.

– Etikett är väldigt viktigt och för vissa av gästerna kan det vara som att promenera på ett minfält, säger en anställd vid palatset till Daily Mirror.

Nig för Elizabeth

Gästerna måste vara på plats i Westminster Abbey senast 20 minuter innan ceremonin startar – och gud vare nådig med den som inte bockar för drottning Elizabeth:

”När drottningen gör entré i kyrkan måste alla erkänna hennes närvaro genom en bockning eller nigning.”

– När man träffar drottningen ska hon sträcka ut handen först. Man tilltalar henne sedan ”Ers majestät”, säger etikettexperten Jean Broke-Smith.

Även servitörerna på bröllopsfesten har fått egna instruktioner, skriver Daily Mirror. Där står bland annat uttryckligen att de under inga omständigheter får titta drottningen, eller någon annan kunglighet, i ögonen.

Publicerad: