Mubarak avgår inte

NYHETER

Egyptens president Hosni Mubarak avgår inte.

Det meddelade han under ett tal till nationen på torsdagskvällen – trots rykten om motsatsen.

Däremot överför han stor makt till vicepresidenten och det är oklart vilken position Mubarak nu har.

Foto: Vicepresidenten Omar Suleiman.

Strax före klockan 22 dök den avskydde presidentens ansikte upp på en provisorisk storbildsskärm på Tahrir-torget i Kairo. Miljontals demonstranter hörde presidenten trotsa kraven på omedelbar avgång i ett direktsänt tv-tal.

– Jag tänker ta ansvar för att leda landet ur de problem som vi har nu, tills folket har valt en ny president i ett rättvist val, sade Mubarak.

– Det har jag lovat och jag tänker fullfölja det.

När budskapet gick upp för demonstranterna på Tahrir-torget i Kairo buade de högljutt.

Suleiman tar över

I talet upprepade Mubarak löftet att han inte har för avsikt att ställa upp i höstens val. Han sade vidare att han har överfört stor makt till vicepresidenten Omar Suleiman (”a lot of powers”, enligt CNN:s engelska översättning av talet).

Exakt vad det innebär är oklart.

Enligt Egyptens ambassadör i USA betyder det att Suleiman nu i praktiken är president.

– President Mubarak har överfört presidentmakten till sin vicepresident som nu tar över som president, förklarade ambassadören Sameh Shoukry för CNN.

Parlamentets talman Ahmed Fathi gjorde en liknande tolkning i Nile TV. Han säger att vicepresidenten nu i praktiken tar över styret, men att Mubarak har kvar makten att exempelvis avsätta regeringen.

"Alla i samma bunker"

I sitt tal upprepade Mubarak vikten av att få stopp på den pågående "krisen" och betonade vad situationen kostar folket.

– Krisen belastar vår ekonomi varje dag. Folk som har ropat efter förändring blir offer i dessa svåra tider. Det handlar inte om mig utan om Egyptens framtid. Alla egyptier är i samma bunker, sade Mubarak.

Han lovade också att inte ge efter för internationellt tryck och ställa de ansvariga för den senaste tidens våld inför rätta.

– Jag kommer inte att tveka att straffa dem som ligger bakom våldsamheterna, sade Mubarak.

Vicepresidenten: ”Gå hem”

Han talade också om flera konstitutionella förändrar som han vill genomföra före valet.

– Det måste finnas ett ramverk för en mjuk övergång av makten i alla samhällets delar, sade Mubarak.

Dessutom lovade han att häva undantagstillståndet i landet, ”så fort säkerhetsläget tillåter”.

Direkt efter presidentens tal tog vicepresidenten till orda. Hans hade ett kort budskap till de miljontals demonstranter som samlats i Kairo.

– Gå hem.

Ryktet att Mubarak var på väg att lämna sin post tog fart på torsdagseftermiddagen. Det var dock in i det sista oklart vad han egentligen tänkte meddela under sitt live-sända tal på kvällen.