Bröstsim ratas av simexperter - ”lär barnen crawl istället”

Böj, vinkla, trampa och ihop - bröstsimsramsor har tragglats i det oändliga i svensk simundervisning. Nu kan det vara slut på det.

Svenska Simförbundet vill att barn lär sig crawl direkt. Bröstsim är helt enkelt för svårt.

– Det är förlegat att bara lära ut ett simsätt. Föräldrar och barn blir frustrerade över att det tar så lång tid att lära sig. Det är bättre att börja med crawl istället, säger Anders Höglund, simkunnighetsansvarig för Svenska Simförbundet.

Effektivare med crawl

Bröstsim har sedan urminnes tider varit det självklara sättet att lära svenska barn simkonsten. I andra länder har man en helt annan tradition, man går ut med crawl direkt. Betydligt effektivare, menar simexperter.

– Barn lär sig krypa och tar en arm i taget. Slänger man in en tvååring i vattnet med en badring kommer han eller hon att ta sig fram på ett hundsimsliknande sätt. Crawl är inte långt därifrån, säger Anders Höglund.

Bröstsim är svårkoordinerat

Att koordinera armtag och bentag exakt, vilket är nödvändigt i bröstsim är för svårt för barnen, det gör att det tar längre tid innan de lär sig simma. Om man hade börjat med crawl istället får barnen en annan kontakt med vattnet och lär sig att vara under ytan. Barnen lär sig snabbare och blir inte lika rädda för att vara under vatten, menar Anders Höglund.

Har slutat att lära ut bröstsim

Jan Engström är simtränare på Poseidons simklubb i Lund och har arbetat fram hur barnens simlektioner ska se ut. Sedan ett par år tillbaka har klubben helt slutat att lära ut bröstsim till nybörjare. Det kommer först som ett alternativ när barnen blivit äldre.

– Bröstsim är en kulturell grej som jag tror att vi är ensamma om här uppe i norden. Kommer man till en simhall i andra delar av världen är det crawl som gäller, inte som här där gubbar och gummor endast simmar bröstsim.

Är detta slutet för bröstsim?

– Vi lär ut fyra simsätt och för oss är de lika viktiga. I livräddningssynpunkt är det bra att kunna bröstsim, det är lättare att rädda någon annan om man kan benrörelserna. Men för fyraåringar är det bättre att kunna crawl, säger Anders Höglund.

Jan Engström pekar däremot på hur det fungerar i Australien, livräddarnas hemland.

– De kan verkligen livräddning och där är det bara crawl som gäller, säger han.

Publisert: