Usama bin Ladin

Bilden på bin Ladins kropp var falsk

Av: 

Magda Gad

NYHETER

”Publicerades 2009”

Amerikanska nyhetsmedier rapporterade i morse svensk tid att Usama bin Ladin är död och att USA har kroppen. Sedan dess har en bild på Al-Qaidaledarens döda huvud visats i pakistanska medier.

Nu visar det sig att bilden var fejk.

– Det var en falsk bild, publicerad på internet 2009, säger Rana Jawad, Islamabad-chef för tv-kanalen Geo.

I morse meddelade USA att Usama bin Ladin har dödats i en bepansrad lyxvilla i förorten Abbotabad, strax utanför Pakistans huvudstad Islamabad.

Han sköts ihjäl under söndagen av ett litet amerikanskt specialteam, bekräftade president Obama. Kroppen togs därefter om hand av teamet.

Under dagen visade pakistanska medier upp beviset: bilden på Usama bin Ladins döda huvud.

Liknar en gammal bild

Men när man studerar bilden närmare ser man att den är så gott som identisk med en gammal bild tagen på Usama bin Ladin. Lutningen av huvudet är densamma, läpparna och tänderna är desamma och de gråa stråken i skägget är desamma.

De pakistanska tv-kanaler som publicerat bilden på den döde bin Ladin har nu dragit tillbaka den, rapporterar AFP enligt TT.

– Det var en falsk bild, publicerat på internet 2009. När vi kontrollerade det förstod vi att den var falsk och drog därför tillbaka den, sade Rana Jawad, Islamabad-chef för tv-kanalen Geo.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Usama bin Ladin