Gudrun Schyman avgår som FI:s partiledare

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-14

Avgår ”Det behöver komma fram nya personer och det är dags att bereda väg nu”, säger Gudrun Schyman.

Gudrun Schyman, 62, avgår som FI:s partiledare.

– Jag kandiderar inte som talesperson när vi har kongress i mars, säger hon till Aftonbladet.

Gudrun Schyman meddelade partiledningen för Feministiskt Initiativ i dag att hon inte kommer att kandidera vid kongressen i mars.

När Aftonbladet når henne är hon tydlig med att det är hennes eget beslut. Ingen har sagt åt henne att flytta på sig.

– För mig är det helt odramatiskt beslut. Jag ser det inte som att jag kliver av. Men jag måste vara mer hemmavid och på plats i det kommunalpolitiska arbetet. Det som sker i Simrishamn (där partiet fick rekordmånga röster till kommunfullmäktige, 8,9 %, i valet 2009) är Feministiskt Initiativs skyltfönster utåt.

"Behövs nya"

Schyman tycker det är viktigt att byta partiledare.

– Det ska inte vara någon "långliggare". Det behöver komma fram nya personer och det är dags att bereda väg nu, säger hon till Aftonbladet.

Gudrun Schyman säger att hon kommer att finnas kvar i partiet och styrelsen.

– Jag kommer att fortsätta vara med och ha centrala uppdrag. Definitivt, jag kommer inte att lägga av, bara inte leda partiet.

"Politisk historia"

Hon vill inte ha några synpunkter på vem som bör efterträda henne.

– Vi har så många bra nya som kommit det sista året. Till skillnad från många andra partier har vi en tillströmning. Nomineringsprocessen har precis börjat. Men det kan bli svårt för någon att växa i skuggan av mig eftersom jag redan är så bekant för många.

Höjdpunkterna under tiden som partiledare för FI säger hon har varit att vara med och starta ett politiskt parti. Det behövdes en politiskt erfaren och stryktålig person för den uppgiften menar hon.

– Vi var med om att skriva ett politisk historia. Det har varit otroligt lärorikt och det bästa jag gjort i min politiska karriär, säger Gudrun Schyman till Aftonbladet.

Feministiskt Initiativ är en feministisk organisation som bildades i april 2005. I riksdagsvalet 2006 kandiderade de som politiskt parti i val till riksdagen, flera landsting och kommuner, och till Europaparlamentet.

I riksdagsvalet 2006 fick partiet 0,68 procent av rösterna, vilket gjorde det till det då näst största partiet utanför riksdagen. Men i riksdagssvalet 2010 gick partiet bakåt och slutade på 0,40 procent av rösterna.