Titta, nu kan den snacka

NYHETER

Men än så länge så pratar Apples Siri inte svenska

1 av 8 | Foto: Peter Pettersson testade nya Iphone 4S i London.

Jo, det är sant: den kan både prata och tänka själv.

Nya Iphone 4S tar mobiltelefonin till en helt ny nivå.

Enda bekymret är att den inte talar svenska.

Nya Iphone blev ingen femma utan 4S.

Många blev besvikna – men kanske mest för att överdrivna förhoppningar skapat för stora förväntningar.

Många svenskar, inklusive jag, hade till exempel önskat 4G i Apples nya mobil – men utbyggnaden av 4G är knappt påbörjad

i världen utanför Sverige.

Kollar kalendern

Nya Iphone 4S är ändå ett steg framåt tillsammans med Ios 5, det nya operativsystemet för Iphone, Ipad och Ipad Touch. I kombination med Apples nya molntjänst Icloud blir mobilen ännu starkare. Automatisk synkronisering av musik, dokument och bilder via internet till de enheter man väljer kommer att bli stort.

Det finns mobiler från andra tillverkare som har bättre prestanda, men den helhet Apple byggt på sedan början av 2000-talet börjar betala sig nu.

I Iphone 4 finns också Siri – konstgjord (artificiell) intelligens. Siri kan läsa upp ett sms med en fråga om ett möte. Du kan svara och Siri kollar då din kalender så att du inte blir dubbelbokad, och frågar så om du vill tacka ja till mötet. Gör du det så fixar Siri det också.

Tufft för rivalerna

Systemet för mobiltelefonin till en helt ny nivå. Först slopade Apple tangentbordet på mobilen, och nu gör man det möjligt att kommunicera utan att använda händerna, att ställa frågor och få svar. Det blir tufft för konkurrenterna att matcha.

Sorgligt nog är Siri ännu inte klar för svenska språket – först en bit in i nästa år kan det bli aktuellt.