Sven Tumba död

Publicerad 2011-10-01

Ishockeylegendaren Sven Tumba är död.

Han blev 80 år gammal.

– Det har varit väldigt jobbigt, en berg- och dalbana. Vi hade hoppats på ett mirakel in i det sista, säger sonen Stefan Tumba.

Sven Tumba har de tre senaste månaderna legat inlagd på Danderyds sjukhus. Han lades då in på intensiven. En infektion i höften spred sig i kroppen. Tumbas stora 80-årsfest, med artistuppbåd på Tyrol på Gröna Lund i Stockholm, ställdes då in.

Runt klockan 03.30, natten mot lördag, avled Sven Tumba på sjukhuset.

Familjen har de senaste månaderna följt Tumbas kamp mot sjukdomen. Den senaste tiden var Tumba mycket svag, och knappt kontaktbar.

"Sa att jag älskade honom"

Han fick morfin mot smärtorna och hade infektioner i kroppen.

– Han somnade in under natten. De sista två, tre dagarna så var han i princip svår att nå. Det senaste var i förrgår, då jag träffade honom och fick lite kontakt. Han tittade upp och jag sa att jag älskade honom. Han nickade då emot mig, och slöt ögonen, säger sonen Stefan Tumba.

– Det var som en sista hälsning.

För bara en och halv månad sedan fick familjen beskedet av läkarna att Sven Tumba inte hade långt kvar. Det fanns inget mer de kunde göra.

Vaknade upp

– Läkaren hade gett honom några dagar kvar att leva. Han hade inte reagerat på nästan en månad och var svår att få kontakt med. Läkarna sa att det inte fanns något att göra och de avslutade all behandling, säger Stefan Tumba.

Läkarna slutade ge honom antibiotika och näringsdropp. Men då inträffade det oväntade.

– Det gick en vecka, och han vaknade upp självmant. Han var pigg och mycket bättre, bättre än han hade varit på flera månader, säger Stefan Tumba.

Men kort därefter satt sig olika infektioner i kroppen, och Sven Tumba blev återigen allt sämre.

Han hade hjärtsvikt, problem med levern och fick en infektion i njurarna.

Sven Tumba lämnar efter sig fyra söner Stefan, Daniel, Tommie och Johan. Hustrun Mona Tumba och sju barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Har fortfarande rekordet

Sven Tumba var en av Sveriges största hockeylegendarer genom tiderna. Han har fortfarande rekordet i gjorda mål för landslaget Tre Kronor, hela 186 mål. Han spelade i totalt 245 landskamper och deltog i fyra olympiska spel.

– Han har varit en jättebra pappa på alla sätt. Men det är klart att det varit lite speciellt så fort vi varit ute är det alltid folk som vill ha autografer. Men han har alltid bjudit på sig själv, aldrig sagt nej till någon som velat haft en autograf. Han behandlade alltid alla lika, även om det var kungligheter eller en medelsvensson, säger Stefan Tumba.

– Vi kommer alla att sakna honom, oerhört mycket.

Sven Tumba och Mona Tumba gifte sig 1960 och har varit tillsammans sedan dess. De bodde halvårsvis i Florida och i Sverige.