UD avråder från resor till flera egyptiska städer

Av: Erik Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Utökar sin varning som tidigare bara gällde Kairo

Foto: SGB

UD utökar nu sin varning för resenärer i Egypten. Från att tidigare bara ha gällt Kario avråder man nu även från icke nödvändiga resor till Suez, Alexandria och Ismailia.

– Vi har sett en eskalering av läget under dagen och våldsamheterna fortsätter i de här städerna, säger Joakim Larsson på UD:s presstjänst.

UD beslutade vid 16-tiden på fredagseftermiddagen att till en början avråda från icke-nödvändiga resor till Kairo men valde alltså vid 19.40-tiden att utöka sin varning.

– Det råder stor osäkerhet kring hur läget kommer att utveckla sig nu, säger Joakim Larsson.

Turistorterna ännu inte påverkade

UD påpekar dock att turistorterna vid Röda havskusten hittills inte har berörts av demonstrationerna. Man följer nu utvecklingen på plats och fortsätter att kommunicera med den svenska ambassaden. Rekommendationen för svenskar som redan är på plats i de drabbade städerna uppmanas att undvika politiska tillställningar och demonstrationer.

Runt 8 000 svenskar beräknas just nu befinna sig i Egypten. Ving, Apollo och Fritidsresor är de tre största bolagen som arrangerar charterresor till Egypten från Sverige.

Fritidsresor har cirka 2 200 kunder på plats just nu i Hurghada, Sharm el Sheikh och Marsa Alam-kusten och även har omkring 60-80 anställda i landet.

Resebolagen informerar kunderna

– Vi har ställt in alla utflykter till Kairo sedan i tisdags. För de kunder som är planerade att åka dit under kommande vecka har vi skickat ut sms-meddelanden där vi ber dem hålla sig informerade via vår hemsida, säger Eva Olivecrona, informatör på fritidsresor.

Hon förklarar att man kontinuerligt står i kontakt med sina anställda på plats men oroligheterna tycks hittills inte ha drabbat turistorterna.

– Det var folksamling efter fredagsbönen i Hurghada men inga demonstrationer, säger Eva Olivecrona.

Bildt vill inte jämföra med Tunisien

Utrikesminister Carl Bildt – som just nu befinner sig i schweiziska Davos för det världsekonomiska forumet – vill inte dra alltför stora paralleller mellan det som nu händer i Egypten det som nyligen skedde i Tunisien.

– Det är olika situationer i olika länder och man ska inte jämföra den tunisiska och egyptiska situationen av det skälet. Egypten är ett mycket större, mer komplext samhälle, säger Carl Bildt till TT under en paus i toppmötet och tillägger att det heller inte är lika slutet som det tunisiska.

Han vill inte heller dra för stora växlar på att utegångsförbud utlysts och att situationen skruvats upp.

– Glöm inte att detta är ett land som levt med undantagslagar i 30 år och har varit i mycket allvarliga situationer, senast 2008 och 2009, säger han enligt TT.

Publicerad: