Köper sten när husen möglar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-23

Bostadsbolag valde prydnader för 6 milj i stället för renovering

Bättre med lekplatser  Tea Pettersson och sonen Noel bor i området Järnbrott i västra Göteborg, i en av Bostadsbolagets hyresrätter. ”Pengarna till stenarna borde använts till att rusta upp lekplatser i stället”, säger hon. I bakgrunden syns stenarna.

Mögelskadade väggar, elledningar från 1960-talet och iskalla lägenheter.

Men när Bostadsbolaget ville snygga till sina områden köpte de prydnadsstenar för 6,63 miljoner.

– Fruktansvärt, säger hyresgästen och småbarnsmamman Annika, 32.

”Panik”  På Annikas egen bild syns mögelfläckarna på väggen tydligt.

Hon och hennes man tvingades flytta med sitt nyfödda barn när de upptäckte kraftiga mögelskador i sovrummet. Till en större bostad hos Bostadsbolaget – och samma problem.

– Vi greps av panik. Vi har ingen ventilation och väggarna har sugit åt sig fukt. Alla hus har stora fuktproblem. Men Bostadsbolaget gör inget, säger Annika.

Hon blev mycket upprörd när hon fick veta att man satsat på prydnadsstenar för nära 7 miljoner i stället för att att rusta upp hus och lägenheter.

Hyresgästerna fick inte veta vad stenarna kostade – förrän det var för sent. Notan blev offentlig först efter att en hyresgäst överklagat till kammarrätten.

80 000 kronor styck

De stora svarta stenarna har placerats vid Bostadsbolagets alla områden runt om i Göteborg.

Varje sten kostade nästan 80 000 kronor med gravyr och rabatt omkring. Totalt hamnade notan på 6,63 miljoner kronor, enligt Göteborgs-Posten.

– Det är inte klokt. Pengarna kunde ha använts till att rusta upp lekplatserna här i stället. Det har jag sagt till om, men inget har hänt, säger Tea Pettersson, som bor i området Järnbrott i västra Göteborg.

Försvarar köpet

Bostadsbolagens vd Bertil Rignäs försvarar beslutet att köpa in stenarna.

– Det här är inom ramen för ett större femårigt projekt där vi också satsat på bättre belysning och nya rabatter.

Varför ville ni inte avslöja vad stenarna kostade?

– Av konkurrensskäl. Vi är ett affärsdrivande företag och allt vi gör är inte offentligt. Men det här kanske vi kunde ha släppt från början.

Flera hyresgäster vittnar för Aftonbladet om svårt mögelskadade innerväggar, fuktiga fasader, badrum utan kakel, bristfälliga elinstallationer och bortrationaliserade gräsklippningar.

– Och så fort det snöar är det kaos. Jag vet inte hur många ambulanser jag sett här i vinter efter att folk halkat och skadat sig, säger Niklas, 30.

Fotnot: Annika vill inte framträda med sitt riktiga namn. Namnet är därför fingerat.

ANNONS